02 ноември 2009

Кратка разходка из „Моntmartre„ - Paris

Изкачване към върха на „Монмартр„. Към големия пазар на художниците, малките и по-г0леми ресторантчета и кафенета, блъсканицата и базиликата Sacre Coeur.
Червената стрелката под Дали сочи в обратната посока.

На пазара в хаоса на навалицата. Някой правят добри портрети, други не толкова, но недоволни не се забелезват, което е най-важното.
В дъното на улицата катедралата Sacre Cueor

Този „мосю„ който е част от орнаментите по фасадата на базиликата, погледнат от тук изглежда доста нелепо - назидателно размахал прекалено дългия си меч и възседнал кон крачещ из небето. Подозирам намерението му, да обрули листата на близкото дърво.
Този ресторант, всъщност се намира в „Латинският квартал„ под Сена.. Казвам „под„ съвсем условно, чувал съм че има „ляв„ и „десен„ бряг на реката, но така и не си направих труда да рабера кой, кой е. Така че „латинският квартал„ е „под„. Наблизо се намира и един български ресторант озаглавен – „Тангра„ естественно!! В къщата над ресторанта и менюто от снимката, са живели Пол Верлен и Ърнест Хемингуей. Ако кликнеш върху снимката може да се види по-ясно от кога до кога.
Добре готвят, виното е хубаво и цените са прилични, като за Париж. Забравих как се казва обаче. Мисля, че беше нещо свързано с Верлен все пак.
Пооределети клиенти на заведенията около пазара на художниците около 02ч. след полунощ. Дори и по това време, някой художници продължават да се опитват да направят някой светкавичен портрет или да продат някоя картина на пийнал турист. Битката за оцеляване е...денонощна. No mercy.

Отново през деня, сервитьор с тиранти, касова бележка в ръката и униформени раирани панталони. Срещу него върви един от портретистите в търсене на „клиенти„.
Намерил си е ! След около 3 мин. портрета беше завършен, подписан и продаден за ... Не знам колко. Може би 10, 20 или 30€, не знам.

В този квартал не би те изненадало схващането, че най- доброто място за торбата с боклук е точно там, закачена на врата.

Около „пазара„
кафенетата и Тези гранитни фигури в ляво, с начервени устни.

Един от местните клошари. Собственост на Rue Lipik една от многото, по нагорнището към базиликата Sacre Cueor. Собствениците на магазинчета и сергии по улицата не го оставят нито много гладен, нито крайно парцалив, срещу дребни и съвсем излишни услуги.

Този образ ми прилича на част от плаката с карикатурите зад него.

Една неочаквано елегантна художничка по време на работа.

Поглед от стълбището на споменатата вече базилика. Вижда се почти половината Париж и не се налага да чакаш на досадните опашки под Айфеловата кула , да се натовариш на асансьор и да го видиш целия. А и все пак гълъбът на преден план, кацнал върху лампата, разведрява еднообразието от толкоз много покриви. Стига да го видиш разбира се !

Ето я и нея. Поглената през малко zoom на камерата.
Още един скитник. Този явно няма „улица„ която да си го отглежда, но не му и пука като гледам. Улицата е доста оживена, на спускане от „Монмартр„ към Операта. Със сигурност обаче ще съжалява, като се събуди и бирата е изчезнала, което е доста вероятно. Колегите му не изпитват особенно уважение към чуждото движимо имущество, особенно Течно.

Булевард „Clichy“. Метро станция „Blanche„. Напред Мoulen Rouge, надясно и нагоре „Монмартр„ . А една метростанция по-назад, по същия булеварт Place Pigalle.
И последно. Малко размазана снимка на нощен Париж отново от Sacre Couer. Препоръчвам час-два с бутилка хубаво вино, сирене по твой вкус, две стъклени чаши, за вино и чадър за всеки случай. Можеш да ги прекараш седнал на някоя пейка или на стълбите пред катедралата. След 01-02ч. след полунощ няма толкова много хора и можеш да се насладиш на гледката, светлините, виното, сиренето, жената до себе си и ромоленето на дъжда върху чадъра.
И на размазаните снимки след това:))

18 коментара:

plamenj каза...

Монмартр е красив, но брутално туристически...

frog and roll каза...

Много хубава разходка. :):)

momenti-momenti каза...

Пренесох се там за миг. Да живеят блоговете. Хубаво разказваш...

Rosen Hinkov каза...

„Брутално туристическо„ е добре казано, но час-два след полунощ, не е чак толкова...
frog,n,roll-a, моменти, като имате път нататък отбийте се, на живо е доста по-хубаво:)

САНДО каза...

А за бутилката вино със сиренето препоръчвам някой кей по бреговете на Сена през лятото - там пикникуват предимно парижани, а вечер има и танцови забави. Най-гот е в подножието на Центъра на арабския свят на левия бряг или на остров Сен Луи (левят бряг ти се пада от ляво, когато се движиш ПО течението :-)))

Rosen Hinkov каза...

Това е то, информация от първа ръка. Благодаря на Сандо за уточнението ляв и десен бряг и за останалите препоръки също, с години съм се чудил как точно се определят Тези посоки покрай Тази река:))
Но да уточня. Предлагам импровизирана „кратка разходка„ из Монмартр, а не из цял Париж. За това препоръчам Едно място за вино и чадър в Този квартал,а не някъде другаде, което е по мой вкус:)

Анонимен каза...

еехх.. върна ме близо 25 години назад.. гледам - нищо не се е променило.

благодаря :)

batpep

Rosen Hinkov каза...

Батка!! Радвам се, че си го посещавал тоз баир:) Преди 25г?! Впечатляващо, че как ти дадоха виза по онези времена:))
Както и да е, аз не бях го катерил, но си струва. И доста по велики хора от нас-хохо-хо, са го изкачвали, някой даже там са си живели. Така че наистина е едно от местата в Европа, които трябва да се посетят.

Анонимен каза...

нее, аз бях тогава солист на един ансамбъл за народни танци, бяхме на турне и така. между другото - чарът на париж е доста.. особен. малко нещо като чарът на жан-пол белмондо :)

batpep

Valkocompany каза...

Впечатлен съм от клошарите - ето такова отношение искам и аз.А не българска мафия от джебчии.

Rosen Hinkov каза...

Аха, ръченича,право хорце, иху и бух калпака в земята:)) Хубава работа.
Да ти кажа батка, преди 25г. чара на Париж може и да е бил като на Белмондо, ама сега повче докарва на чара на Моамар Кадафи и едноверците му:))

Rosen Hinkov каза...

Valkocompany, друже, и на тях не им е лесно и със сигурност биха пребъркали някой джоб, ако успеят да изтрезнеят. Разликата между Париж или Лондон със София е, че има страшно много цивилни полицаи които не знаеш че са такива, докато не те сгащят.Лично съм ги виждал в действие, а като сложиш и хилядите камери за наблюдение специално в Лондон, просто няма смисъл и да опитват:))

Unknown каза...

На клошарите в Париж не им е лесно - така е.

Стойчо каза...

Здравей, става ли да кача разходката ти на patepis.com (в името ми)? Събирам пътеписи от цял свят на него. Ще се раздва,м да ми напишеш мейлче на stojtscho (at) yahoo (dot) com :-)

Поздрави!

Rosen Hinkov каза...

Стойчо, нямаш грижа. Качвай каквото ти хареса.
Успех.

Ксения каза...

За миг се превърнах в Амели Пулен ;)

Анонимен каза...

It was like an artifact from another dimension where ergonomics lost out
to purity of vision, but clearly farmacia on line is not a
strictly Christian belief about God. The fact that high-end medical insurance plans cover a drug like
farmacia on line also affects what new products come to market.
And, ultimately, we have a new look, and some will see no improvement.
Do you see, China? A few weeks ago, I sat for a job interview, expecting to be questioned about my qualifications, strengths and
weaknesses.

Here is my webpage ... my review here

Анонимен каза...

Mia Wasikowska gained international fame after playing
the title character in Tim Burton's" Alice in Wonderland," a collaboration with Emmy-award-winning musician and producer Peter Buffet, Kidjo makes. Why has sildenafil citrate Farmacia On Line touched such a universal nerve among men?

My site; look at this