18 октомври 2009

根付 /net-skeh/ или NETSUKE – запознаване

Със сигурност ключодържателя не е измислен в Япония. По вероятно прародителя му, на ключодържателя, за първи път да е измайсторен в Китай, а може и някъде в Африка или кой знае къде. Някъде където се е налагало да се заключват. Може би в Ню Йорк, Лондон, Богота или София. Както и да е, важното e че нетсуке /японския ренесансов еквивалент на съвременния ключодържател/– малки, декоративни фигурки с размер от 3 до 5см. изработени от кост или дърво, започват да се правят в Япония в началото на 17в.
След няколко века, напоследък и сега най-вече, нетсуке са се превърнали в обект на колекционерски страсти, красти и сърбежи.
Ето и две нетсуке като начало
Създателя на нетсуке, неизвестен за историята автор, му е измислил съвсем прозаично приложение. Използва се като елемент за закачване към колана на кимоното. Ще обясня. Традиционото нетсуке има две дупки , ако е фигурка, те са от към гърба или както на човека с черепа, горе, дупките са очите на черепа. През тях се прекарва шнура на кесията или кутийката /inro/ в която японския безработен самурай, да речем, си носи кремъка, прахана, лулата и липсващия поради кризата тютюн. Същият този самурай може и нищо да не носи, но все пак ако не е много закъсал, в „инро„ може да има малко лечебни билки. Носенето на тези кесии или кутийки се налага от съвсем проста необходимост. Кимонoто няма джобове. Да, няма. Джобове в които нашия самурай да си носи кремъка, липсващите пари и доброто настроение. И като няма джобове, естественно че му трябва кесия , която да си закачи на колана. Нетсуке е точно тази „закачалка„.
Другия вариант е да си купи слуга, който да му носи огнивото, кесията, белите и черните кахъри и т.н. Но той със сигурност ще е доста над стойноста на едно нетсуке. За онези времена говоря. Сега слугата със сигурност ще е по–на сметка.
Ако не съм обяснил както трябва, ето как изглежда схематично целият процес.

В първите години от навлизането на нетсуке на японския пазар не се е отдавало особенно значение на формата и вида му. Но впоследствие се превръща във важен аксесоар, символ на престиж и материално положение. Нещо като поршето паркирано на двора пред къщата. Материалът от който е изработено нетсуке също има своето символично значение. Слоновата кост заради здравината и вечно зелените дървета, като смърч, сандалово дърво, японски тис и др. са предпочитани като един вид демонстрация на постоянна жизненост, доказателство за духовна сила и дълголетие на притежателя си, нашия самурай естественно.

Това е„Буда„ нетсуке от слонова кост.
За изработката на нетсуке, освен че се използват различни видове дърво и слонова кост, която в японското изкуство е сравнително „млад„ материал. Навлиза в страната едва в средата на 16 в. поради съзнателната политическа и географска изолация на Япония от останалия свят. Та освен тези материали, също така се използват еленови рога, черупка на костенурка, рог от нарвал, бивни на морж, рога на бивол, желязо, различни видове камъни, ахат, кехлибар, корали, мидени черупки, а напоследък естественно и пластмаса.
Поп и чалга модата, заедно с китайските евтинии създадоха и това, на снимката долу.
Пластмасово нетсуке, окачалка за мобилен телефон.
Всъщност колекционирането на нетсуке, не като на това горе, е доста скъпо занимание. Финасово имам предвид. А времето прекарано в обикаляне на антикварни магазини, пазари, разпродажби, ровене в мрежата и ebay е част от удоволствието да си ...нетсуке колекционер, фен, любител или както ще да го наречем.

За това 3 см. нетсуке горе от 19в. изработено от чаено дърво, изобразяващо„Носач на вода„ в момента върви търг в Christis London. За сега цената е малко над 3000 паунда. Предполагам че ще стигне около 4,500. Мхъм.
Скъпо занимание си е това колекционерство, също като събирането на японски гравюри.
Но, да продължа.
Разцвета на това изкуство е по време на периода Едо от около 1615 до 1868г. Над два века. Това си е доста прилично време за пазарен „бум„.
Сюжетите които използват японските майсторите на нестуке са най -разнообразни. От обикновенни перачки и дървосекачи, носачи на вода, лодкари и берачи на ориз до актьори от кабуки, гейши, буди и разни митологични сцени, без свян заимствани от богатата китайска митология, като това горе. Изобразяващо може би Лао Дзъ или пък друг митичен даоист, по късно може и да се сетя за още някой, яхнал един от трите кита на които се крепи света или нещо подобно.
А това долу са две от моите нетсуке, слонова кост, размер–4см.

„Превръщането на човек в дракон„
и един стар, сляп самурай


А тук двете заедно при по-добро осветление.

И сравнени с размера на мобилен телефон „ sony–ericsson„ дълъг 10см.
Така може да се придобие по-реална представа за действителната големина на нетсуке.
За сега, толкоз.

4 коментара:

Aquawoman каза...

И моят GSM си има netsuke - плюшена мишка от магазина за един лев :)))

Rosen Hinkov каза...

Eхе, впечатляващо:)) Това е едно добро начало все пак:)

Димка Гичева-Гочева каза...

Това с дракона-човек или човека-дракон е много интересно...
на мен това нетсуке ми хареса най-много,
пък и по техните зодии съм жена-драконка...
Затова бълвам толкова огън и жупел непрекъснато :-)
знаеш ли нещо за тази митология?

Rosen Hinkov каза...

Жената-драконка! Димке, това звучи като китайска супер продукция с Co продуценти BBC и Canal+:)) Шегувам се. Дракона,както знаеш е родоначалник на китайската нация и всички китайци до един са му роднини. Всъщност той е един много съзидателен, притежаващ изключителна мощ митичен персонаж. Така че „жупела„ ти е в кръвта, няма как да е иначе, от попарените потърпевши се очаква да поумнеят най-малкото или да си сменят агрегатното състояние:))
А нетсуке-то човека-дракон, поласкан съм че най-ти е харесало, показва момента на една метаморфоза. Човека преминава в друга, по-висша, по близка до божествата, форма на съществуване, именно драконова:)
Всъщност на въпроса. Знам доста неща и за китайската митология, ако нея имаш предвид, а също и за японския шинтоизъм и будизъм, където не е толкова гъсто населено с дракони. Но така също има и доста неща които не знам.
При шинтоизма обожествяването на многото природни стихии/ками/ и всякакви превратности е подобно като при твоите древни гърци. Подобно! Е, горе-долу:)