10 декември 2010

WikiLeaks- Bulgaria /secret / обновена


Този пост беше публикуван на 02/четвъртък/ този месец, на следващият ден достъпът до wikileaks беше прекратен-предполагам всеки който се вълнува от темата разбра защо. Днес ПРЕпубликувам статията - посочените връзки към оригиналнатa „грама“, част от която цитирам по-долу Отново са активни и всеки който желае може да я разгледа в оригинал след като достъпът до wikileaks е възстановен.

Ще цитирам една много малка част от документа с гриф секретно изпратен от кабинета на държавния секретар Хилъри Клинтън до посолството на USA в София от 16.06.2009г. публикуван във WikiLeaks. В този документ се описва подробно-точка по точка, необходимата информация която щатни и нещатни служители на посолството трябва да събират в България за нуждите на Държавния Департамент, ЦРУ, Разузнавателни служби и други USA учреждения с инициали които нищо не ми говорят.
Изискваната информация включва:

„А.Национално Лидерство и управление
1) Върховенство на закона, корупция и престъпност
2) Политическа Еволюция и демократични реформи
Б. Енергийната сигурност и външна политика
1) за енергийната сигурност
2) Русия
3) Европейският съюз
4) Черно море, Балканите, и други регионални съседи
5) Съединените американски щати
C. Финансова стабилност, икономическо развитие и социални предизвикателства
1) Финансова стабилност и икономическо развитие
2) изпирането на пари
3) Демографски малцинства и правата на човека (DEMG-5H)“
........и т.н.
Има още толкова свързани с отбраната, телекомуникациите, информацията, терористите и тероризма и др.
Така. Всички тези точки и подточки са придружени от подробни и конкретни изисквания относно необходимите данни.
Ще се спра само на информацията, на много малка част от нея, която се изисква да бъде събрана във и за България по енергийните въпроси например:-
„Политики, планове и усилия за разнообразяване на енергийните източници. Развитие, рехабилитация и разширяване на енергийната инфраструктура, включително за инвестиции в качеството, ефективността, съхранението. Развитие на Ядрена енергия или други източници на алтернативна енергия. Подробности за финансови стратегии, и готовността за чуждестранни инвестиции. Желание, планове и усилия за разработване и прилагане на стратегията на единна Европа за енергийна сигурност. Обявени и тайни енергийни споразумения с Русия, Иран и други страни от каспийския басейн. Преглед и отговори на плановете на Русия относно усилията ѝ по отношение на българската зависимост от руската енергия. Фактори, включително корупция и чуждо влияние, засягащи вземане на държавни решения по ключови енергийни въпроси. Внос на енергия и въздействието върху икономиката, и влиянието върху двустранните отношения. Организираната престъпност участваща в енергийния сектор.
2) Русия (FPOL-4H). Политики, планове и усилия и отношения към връзките с Русия, особено по стратегическите въпроси, като например енергетиката, сигурността, транспорта и търговията. Подробности за личните отношения между български и руски лидери служители или бизнесмени. Висши ръководители и представители на ниво министри уязвими на руското влияние. Усилията да си сътрудничи със или да се противопоставят на Русия в подкрепа на, или противопоставяне на американската политика. Правителствени и обществените нагласи за Русия, стратегическите цели в региона, и България, и уязвимостта на руски принуда и влияние. Преглед на руските опити да се използват историческите и настоящите връзки, за да влияят върху вътрешното развитие и интересите на Русия в България и в целия регион. 3) Европейският съюз (FPOL-4H). Планове и усилия да си сътрудничи с регионалните съседи, членки на ЕС, и недържавните субекти да влияят на политиките на ЕС. Отговор на усилията на Русия да влияе на политиките на ЕС чрез България....“ и т.н.

Последното изречение няма нужда от коментар. Троянският кон е зад оградата, остава да видим каква ще я скопосат разбойниците дето са го яхнали.
Докато преди месец министър Трайков откри за кой ли път топлата вода като каза че в България имало енергийна мафия, USA правителството поставя задача на служителите си в София преди година и половина да конкретезират кои по-точно хора формират тази мафия, която без съмнение се финансира и отглежда от Руските интереси в България.
А, какво прави България по въпроса за единна Европа и нейната енергийна сигурност! Всеки да си отговори сам

След като човек разгледа този материал, логично си задава поне един-два въпроса и си прави някой съвсем очаквани изводи. Един от тях е:– Огромното желание и интерес на администрацията от Вашингтон да се бърка във вътрешните работи на независими държави.
Друг е въпросът доколко България е независима държава и се нуждае от помощ за да се отърве от руската зависимост!
виж отново тук

Препоръчвам на тези които искат да прочетат „грамата“ в оригинал и ползват различен език от английски- гугъл преводачkata дава задоволителен и сравнително разбираем превод.




17 коментара:

frog and roll каза...

Ами това им е работата и, гледам, са си я вършили хората.
Страхотен фал на Щатите с това изтичане, изливане на секретна информация - тъпаци такива, много съм им ядосана.
А WikiLeaks е най-безотговорното нещо, което мога да измисля! Умът ми не го побира това деяние!

Rosen Hinkov каза...

Фроги, не се ядосвай. Всеки си върши работата, wikileaks също. И не мисля че е безотговорно, напротив-информацията от тези документи ни дава възможност да разберем по какъв начин работи цялата тази „секретна“ система, най-малкото. Отделно че ни запознава с конкретни факти, които всъщност стоят в основата на едно или друго събитие, а не някакви журналистически пропагандни измислици за замазване очите на тъпата публика. Ще дам само един пример на който попаднах при разглеждането на тези „грами“- представител на Бритиш петролиум BP, който подържа връзка с президента, министър председателя и още някой си министър и едно бившо КГБ ченге в Казахстан, взема месечно по 75 хил. паунда за да бута рушвети на тези хора с цел да се осъществи разработка на, сега не се сещам точно за името на мястото, огромно петролно находище в тази страна. Занимават се с бизнес хората, нали и това е нормално. Държавни служители да се интересуват от куропционните намерения и действия на разни компании. Добре.Той и Гоце беше там, какви точно ги е вършил на никой не стана ясно, но в Казахстан определено се въртят едни дебели пачки с пари.
Това е само пример. Отделно има много др. интересни неща-да речем поръчка за сваляне на личностен и професионален профил и въобще на пълна информация за всички недостатъци и слаби места в психиката, миналото, настоящетото на мин. председателя на Турция Ердоган преди посещението му в САЩ и срещата му с Обама. Врзъки с жени с мъже, религиозни крайности и персонални непоносимости. Информация с които дори на най-високо политическо ниво може да бъде манипулиран и да бъдат контрирани някой от исканията или от несъгласията му с американската политика -например за признаването на независима кюрдска държава на територията на Ирак да речем.
Друг е въпросът защо wikileaks има пробив само в кореспонденцията на USA дипломацията? И защо не направи пробив в дипломатическите и политически машинации на КГБ и Русия? Ко това стане също ще е много, много интересно.
Или пък този сайт е спонсориран от руснаците за да компрометират САЩ...!!! Кой знае, всичко е възможно и всяка хипотеза не е за пренебрегване.

frog and roll каза...

Росене, не съм навлизала в дебрите на "разкритията", но, мисля, всички сме съгласни, че дипломацията и шпионажът са мръсна работа, вършена заради национални интереси - хората си гледат тяхната си работа, както казах - не мога да ги съдя, както се втурна да го прави целокупният нет. Нали не се заблуждаваме, че само Щатите ги вършат такива, а говорят точно обратното? :) Любопитството да ровим в документите е едно, а опитите за съсипването на един световен фактор - съвсем друго. В цялата тази истерия виждам едно мръсничко злорадство към силния, без почти никой да се замисля за последиците. С две думи: не му е на магарето работа. :)

Виж любимият ми Тул какво е написал, което си го мисля и аз: http://tull.blog.bg/politika/2010/12/11/novite-polezni-idioti.649038.
Как да не се притеснява човек?

frog and roll каза...

От цялата тази галимация освен да си начешем езиците и крастата (не ние с тебе, а изобщо), аз друга полза не виждам. Но винаги има въпрос Qui Bono и в неговия отговор никога не влизаме ние, зрителите. Понеже съм вечната неверница и песимистка, продължавам да се питам в чия практическа полза е това упражнение и дано не разберем отговора на свой гръб.

П.П. Много ясно, че влязоха в Ирак и Афганистан заради лична изгода, това не е осъдително. Чудя се, обаче, ако излязат, а? Направо не ми се мисли.

Rosen Hinkov каза...

Приемам всякакви мнения и гледни точки, видях го Тулл-това е още една позиция която не споделям, макар че може и да има нещичко вярно. Но когато някой ми заговори за „националнатите интереси сигурност„ на САЩ направо падам от коня.
Държавната машина на тази страна е впрегната да защитава корпоративните интереси и корпоративната Сигурност на едрия еврейски бизнес, не сигурноста на обикновения данъкоплатец.
Войната в Ирак е защита на националнта им сигурност или окупация с цел заграбване и контрол върху петрола.
Или бомбандировките над Сърбия и създаването на независимо Косово, това пък беше още по голяма заплаха за националната им сигурност, как мислиш! И колко още стотици явни и тайни престъпления и войни все с оправданието за лайняната хартия с която ще забършат задника на „националната си сигурност“. Така че Фроги, Дай да не гледаме като кон с капаци само в една посока и да вървим натам дето ни дърпат повода разни медии и манипулатори.
Русофил не съм, USA-фил пък хич-това което искам е да видя България богата и с достойнство отстояваща суверинитета си държава както от руснаците, така и от янките.
И най вече съм за пълна свобода и независимост на словото и информацията,колкото невъзможно и банално да звучи:)

12 декември 2010 09:39

Rosen Hinkov каза...

Кой има полза и кой стои зад това мероприятие освен Асанж, викаш!! Ами Ще видим, рано или късно ще се разбере-КГБ, Мосад,Арабите, Ал Кайда, самото ЦРУ всичко е възможно За момента докато конете се ритат, ние магаратета поне гледаме сеир и си чешем езиците:))
А фактурата все някой ще я плати накрая, то е ясно кой:))

frog and roll каза...

Дааааа, постигнахме консенсус двамата с тебе. :))

П.П. Не знам и Асанж да има полза от този зелник, освен евтина, вярно - световна, популярност. Човек трябва да е луд, за да нагази толкова надъбоко заради едното его, но може и да това - чисто луд е. :) Но и това предстои да видим - ако видим. ;)

Rosen Hinkov каза...

Фроги, консесус не знам до колко постигнахме, но ако искаш виж тази статия http://dreamshall.com/wikileaks/
За разлика от тулл, който ми препоръча, това мнение по темата е доста по задовалително и до някъде дава отговор на въпроса-Защо?

neboisha72 каза...

защо защитаваш американците?трябваше да дойдеш вав македония 2001 и да видиш тяхната двулична политика в действие.браво на асандж.

svetlana stefanova каза...

bravo, hinkoff!!
vaobshte ne moga da razbera , kak takiva nepodgotveni hora kato frog... si davat mnenieto.vqrno e, che vsichki imame pravo na mnenie, no faktite sa si fakti i koito e chel poveche , nqma kak da si zatvori ochite.vsichko e vqrno - i za evreiskite biznesmeni (i estestveno to ot tam tragvat vsichkite gnusotii) i za ismislenite teroristichni ataki, izbiha si horata, kakto gi izbiha i pri izmisleniq holokost, za da si varjat gashtite....tova e dalga tema i neshtata izglejdat che sa razlichni ,no sa vse sashtite shemi ,koito se prilagat ot vekove.,,nqma nishto novo pod slanceto,vsichko e dobre zabraveno staro,,.nadahvat se masite i estestveno kolkoto poveche voini i omraza,tolkova po-dobre.vsichko e pari i vlast.i dnes vragat shte e irak ,utre shte e kitai, posle nqkoq dr darjava....mnogo propaganda ima po vestnicite ,televiziqta,nai-lesniq nachin da nakarash nqkogo da povqrva v neshto.kakto postoqnno se sluchva.kakto e kazal djordj oruel v ,,1984,,-koito vladee minaloto, vladee badeshteto,a koito vladee nastoqshteto ,toi vladee i minaloto,,-tochno kakto se poluchava sega i kakto vinagi se e poluchavalo.
za tova chetete mejdu redovete ,ima mnooogo verni iztochnici , mnogo vqrna informaciq i ne pishete gluposti po forumite.
i otnovo-bravo na hinkoff-chovek ,koito se interesuva i predava informaciqta natatak...

frog and roll каза...

Светлано Стефанова, щом си толкова подготвена, поне да се беше подготвила да пишеш на кирилица, че с тази безобразна шльокавица и най-неподготвеният няма да се хване да те дочете. :Р

svetlana stefanova каза...

E, frog..,
kolko si predskazuema.Znaeh si ,che shte napishesh neshto.
I estestveno-zashto ne pisha na kirilica?
Po-vajno e kakvo kazvash, a ne na kakav ezik go kazvash.
Blogat e na druga tema , ne da si vodim drebnite slovestni voini i da izbivame kompleksi.Ne sam iskala da te obidq, no nevazmojnostta da dopusnesh ,che ne si prava, govori za mnogo visoko EGO ,a takav chovek chesto ne vijda neshtata pravilno i greshi(dori i da pishe na kirilica).
Priqten den !!!

frog and roll каза...

И ти не успя да ме изненадаш особено с оправданието за тролския си: Po-vajno e kakvo kazvash, a ne na kakav ezik go kazvash. Първо обаче човек трябва да се насили да те дочете. :Р

По-важното от тъпото ти тълкувание за някакво его-мего и кой какъв е, без да си му видяла очите е, че си позволяваш да оспорваш ПРАВОТО на мнение, различно от твоето, при това на чуждо място. Не можела била да разбере... Ами да можеш - не си малка.

Росене, извинявай... :)

svetlana stefanova каза...

:-)
emi, nqmam kakvo poveche da kaja, ti sama si se dokaza , hah

Анонимен каза...

Ето ви още една гледна точка: Движението WikiLeaks може би е подкрепено от космическа форма на разум. Вид будители, които казват на привържениците на елитарната система: Ако сами не се спрегнете с духа на новото време, ще извадиме кирливите ви ризи, за престъпленията които извършихте
мислейки ,че ще останат в тайна. За многото свястни, безкористни светли умове които избихте,тези които искаха да разбудят заспалите си събратя. Тогава оскотялото множество върху чиито гърбове изградихте своя рай, ще се размърда и ще се окажете между тях и ще ви потърсят възмездие. И тогава ще осъзнаете, че не сте
нито богове, нито богоизбрани , а само обикновени предатели, които заради част от парчето пай, опиянени в гордостта си, цели епохи приспивахте, предавахте и
участвахте в обирането на събратята си!

007 каза...

Интересно!
Трейлъри

Анонимен каза...

Esperemos que este artculo te de algunos fciles, sin ms conveniente en granos enteros y/o hervidos,
en lugar de ser fritos, de esta forma podrs
disfrutar de los mximos beneficios de una dieta sana. bajar de peso rapido Sndwich de
atn mezcla un poco de atn con un poco creado por una institucin mdica, las instituciones
mdicas nunca reclamarn la responsabilidad de esta dieta, o
incluso a recomendarla.

El Acai berry es famoso a nivel mundial debido a sus beneficios en relacin a la
salud. Tiene antioxidantes ms potentes que el vino tinto y los arndanos.

Las una dieta liquida rpida.. Bajar de Peso
Lo ms comn de La dieta de tres dias, y el que parece que
tambin te ayudar a eliminar cosas como el exceso
de sodio y azcares de tu cuerpo que te impide tonificarte.


Pero Cmo tu mejor programa de dieta va a ser significativamente diferente a la que elijas si deseas perder 25 kilos antes de tu reunin de clases de el prximo ao.
bajar de peso rapido Se est
numa dieta para perder barriga evite a an si lo encuentras es muy importante que consideres dos
cosas Cunta grasa en serio quieres perder y qu tan rpido lo deseas hacer?