01 декември 2010

Четвъртият постамент...на Трафалгар скуеър

Преди около две години кметството на голям Лондон обяви конкурс за нов монумент, паметник, инсталация, светлинно изображение или каквото ще да е. Нещо което да се постави върху празният, незает от скулптура „четвърти“ постамент в североизточния ъгъл на Трафалгар скуеър.
До момента се представиха три от общо шесте удобрени проекта. Всеки един от тях се представя на „живо“ така да се каже, върху този пиедестал от гранит, ще го видиш по-долу на снимките. Представянето ще продължи до 2012г. Идеята на организаторите на конкурса е да демонстрират как изработените вече проекти-в реален за експониране вид и размер ще се напаснат към специфичната урбанистична среда- колоната на нелсън, тълпите от народ, националната художествена галерия, лъвовете, настроението на лъвовете, мнението на критиците, чаринг крос стейшън и т.н. Победителят от тази надпревара ще бъде монтиран върху постамента, завинаги може би, по повод откриването на Олимпийските игри в Лондон след година и половина. За момента разполагам със снимки, лично съм ги правил, на двама от участниците в конкурса които за по няколко месеца през тази година стояха на „живо“ на площада.
.....
Първият:-sir Keith Park-летец. Известен като „the defender of London“ в битката за Британия през Втората световна война. Всъщност участвал е и в други сражения и битки-като се започне от злополучното за британците Галѝполи през първата световна война плюс още някой по-незначителни колониални патаклами. Професионален военен роден в Нова Зеландия.
Ето го:




Чайката не участва в конкурса-за съжаление.
......

Вторият:-„кораб в бутилка“. В бутилката запушена с коркова тапа се вижда умалено копие на флагманският кораб на адмирал Нелсън- „Victory“. От този кораб сър Хорейшо Нелсън командва победната за англичаните битка при Трафалгар и на неговата палуба- така го рисуват по картините, легнал по гръб заобиколен от тъгуващи офицери- в крайна сметка пада убит, на палубата.
По повод инсталирането на „кораба в бутилка“ на Трафалгар скуеър един вестник пусна коментар с патетичното заглавие:–„След двеста години флагманският кораб отново намери своя адмирал“
Ето го и него:

































.....

Следва да бъдат представени един „кейк“ от тухли наречен „батенберг“...

"Battenberg"

...и този син петел:))

"Hahn / Cock"






5 коментара:

nana каза...

Учудвам се на начина по който се тълкуват моите думи.Не съм била по -непирятно изненадана от посрещането на споделеното с маркуч ледена вода.Това впрочем не ми е за пръв път.Вече ще идвам с бански ,за да не ходя после из стаята и от мен да се стичат водопади.

Rosen Hinkov каза...

Лилия- с бански е добре, макар и да не им е сезона са за предпочитане пред водопади:))

ekaterina vitkova каза...

Аз съм за петела...много е як :)). Но като цяло това е чудесен начин да подкрепяш изкуството...

Rosen Hinkov каза...

Екатерина, Аз съм за чайката, но няма шанс. Дивото винаги е само по рекламите и нешънъл жеографик. Един приятел казваше, мразя гълъбите тези производители на курешки свине с крила-понеже се хранели с градските отпадъци, аз предпочитам един ястреб пред стадо от тези прасета:))
А за идеята си напълно права, това е много добър начин да се инвестира в изкуство и творци, лондон е богат град и може да си го позволи, със сигурност отпадналите от надпреварата експонати няма да ги хвърлят на боклука:))

Анонимен каза...

No head asked.

Visit my homepage :: benign skin tags
my web site > skin specialist