25 март 2010

Paice, Ashton and Lord


След бурни скандали, разправии и малко кютек между някой от членовете на групата, около 1976 „Deep Purple„ се разпада.
Преди да се създат „Whitesnake“ на Дейвид Ковърдейл и „Rainbow“ на Richi Blackmore има осъществен друг музикален проект. Създава се за кратко една друга група в която участват Джон Лорд и Ян Пейс.
През 1977г. Лорд и Пейс заедно със студийния музикант и певец Тони Аштън и бъдещият китарист на „Whitesnake“ Бърни Марсдън създават групата PAL-Paice, Ashton and Lord.
В студиото на „Аби роуд“ записват един единствен албум с името „Маlice in wonderland„.
В Англия албума има успех, изнасят няколко концерта, дори се планира европейско турне, което обаче докато се организира и реализира, така и не се...турнира: - поради ангажименти на един или друг от музикантите към следващ проект или пък защото женските съпорд вокали били много изнервени или защото нещо друго! Както и да е, проекта PAL и членовете му създали „Злоба в страната на чудесата„ както бързо се събрали, така и набързо се разделили и всеки тръгнал натам докъдето знаем че е стигнал.
Този албум беше и продължава да е колекционерска рядкост. В България прз 70 и 80те год. по причина на информационно-милиционерски табута, забрани и ограничения малко хора знаеха за неговото съществуване, а още по-малко хора притежаваха плочата. Имах късмета да познавам един от собствениците на тази плоча. И до ден днешен си работи, плочата. Ето и обложката.


До скоро в мрежата имаше само обичайната справочна и историческа информация за тази група и никакви видео клипове. В YouTube се намираха няколко парчета които вървяха на фона на картинката от „тавата“ или върху размазани черно бели снимки на Purple и на PAL. Съвсем наскоро открих, че миналата година някой е качил и видео на тази забелижителна формация.
Специфичния глас и сценично присъствие на Тони Аштън са....абе, ето ги:




Повода да се си спомня за тази плоча, дойде от блога на Петър Иванчев, там също се говори за плочи http://ivancheff.blogspot.com/

3 коментара:

frog and roll каза...

И аз само бях чела за тази тава. Благодаря, Росене. :)

Rosen Hinkov каза...

Ех Фрог, то нали знаеш че музика с четене не става, слушай я:) Надявам се да ти хареса.
Имах един период в който тавата, записана на касетка естествено, се въртеше непрекъснато на свиркофона:)

peter ivancheff каза...

Аз така и не можах да се добера до тоя апокрифен албум, не е странно при положение, че даже мултимилионните тиражи на Deep Purple бяха недостижими в ония кални години. Поздрави!