14 юли 2009

ПОЛИТИЧЕСКО - КРЕВАТНО

След като участвах в изборния позор на синята коалиция гласувайки за тях, взех че отлетях до Малпенса, едно от летищата на Милано. От там с кола под наем до Лугано. От там, обиколка на всички онези езера дето са много красиви и където никога не знаеш къде си в момента, дали в Италия или в Швейцария. Всичко зависи от това какви пари ти искат за сметката в кръчмата, евро или франка. Понякога и двете валути са в обращение и така отново оставаш в неизвестност къде точно се намираш.
Относно красотата на тези езера ще кажа, че Мен тази красота по скоро ме уморява. Тя е като онази красота, която навремето се срещаше изрисувана по таблите на селските кревати с пружини. Там се кипреха едни пейзажи с остри планински върхове поръсени с преспи сняг, а на преден план зелена котловина. В котловината тясно езеро с цвят на небе, езерото заобиколено от къщи с червени покриви и с колони, може и една къща, ама все пак с колони. В двора на къщата пасе паун с разперена по паунски опашка. Понякога пауна е по висок от планината. До пауна стърчи палма, може и две. В езерото плава лодка или лодки, с платна. Венециански гондолиер с моряшка шапка гребе, едни други в лодката, сеньори и сеньорити да речем, пият джин или шампанско, шмъркат кока и се хилят като тикви. Отсреща стръмно зеленее баир, а там църква, около нея пълзят коли. От време на време прелита хидроплан с витла и каца във водата разплискваки малки вълни. Лодката пиянски се клати.
Идилия.
Оказва се че селото с църквата се казва Чернобио.
Тук някъде е и края на таблата на леглото окантена с изрисувано червено мушкато.
Аз се напивам и три-четери дни ми е все тая, дали съм в Аскона, Беленсона, Локарно или Лугано. От време на време влизахме с пауна да се къпем ту в лаго Majore ту в лаго di Komo, а понякога въобще не се къпем. През останалото време пихме бира и пътувахме из тази красота от типа на кревата с пружината.
Но както и да е.
Въпроса ми е ЗАЩО съм разочарован от изборното безсилие на синята коалиция?
Докато успея да напиша този текст,се оказа че народното събрание вече е изкарало едно заседание.
Изчетох и иsзлушах всякакви версии на разни сини слагачи из блоговете и вайкания и възторзи и ...безсъници. Няма да цитирам имена.
Само ще кажа, че направих компромис със себе си да гласувам. Накарах, помолих и други хора да го направят и го направиха, някой чакайки 3 часа пред посолството. Съгласих се с всички увъртания на Костов в онзи сайт. Замижах пред явни лъжи.
И чак после, след изборния позор се замислих.
Умно нали? Тъкмо на време съм се замислил.
Докато се скитах из швейцароиталианските езерни пространства се сетих за един случай от времето на управлението на И. Костов
Ще дам този случай като пример, показателен защо „синята„ идея все повече разочарова. Защо умира!! Ще дам този пример понеже всички тихомълком сме готови да не му обръщаме внимание, но който е един от фундаментите на бъдещето на България.
Рядко някой вече пита и се връща на въпроса защо тогава Е.Бакърджиев вложи толкова хъс да разруши мавзолея на коминтерновския алкохолик Г. Димитров, а не вложи никакво усърдие, а пък динамит хич не вложи за да събори паметника на „съветската армия„ срещу Университета и паметника на онзи съветски войник с карабина в ръка, не помня вече каква марка беше, покачен на тепето насред Пловдив.
Защо не събори тях, а мавзолея? И каквито ще договори, национално изгодни, после да бил сключил с Русия за газта.
Когато тези чучела на руското господство паднат и бъдат изринати в депото за строителни отпадъци, тогава ще смятам че България е свободна страна.
И Тогава ще гласувам отново за човека който има достойнството да ги събори.
И нека никой не се вайка повече и да си мисли че нещо е спечелил. „Сините„ продължават да губят.

7 коментара:

Борис Тодоров каза...

А тук в Пловдив - Альошката ни е стъпил върху главите неуврели!
Прав си - написал си това което и аз мисля!
СДС предаде Богу дух.
Ето ти един линк - мисля, че ще ти допадне:http://duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=1335&g=

Не съм дэржал този вестник в ръката си поне от преименуването на Работническо дело, но той е първоизточника на новината.
Истината е там някъде...

Aria каза...

поздравления за участието, макар и в изборен позор. лично аз уважавам действието, дори и простото като гласуване. по мое мнение, сините имаха шансове да достигнат по-висок процент, но Костов направи каквото можа да отблъсне между 2 и 4 процента гласоподаватели между евро и парламентарните избори. предполагам, напълно предумишлено и знаейки какво прави.

но и това вече е минало, а то не подлежи на корекция. по този случай, mr. hinkoff, не ми остава нищо друго освен да ви почерпя една бира - на този етап напълно виртуална и имагинерна, но все пак съществуваща :-)

поздрави!

Rosen Hinkov каза...

Борка, крайно време е да направите една подписка за Альошката и да го гътните този разбойник от там.Май веднъж правихте ако не бъркам, но резултата е повече от очевиден:)
СДС е мъртво отдавно, по-скоро гласувах за партията на Костов, макар да виждам всичките му косури и шикалкавения когато му задеш неудобен и прям въпрос, имам предвид в сайта otgovori.eu или нещо такова беше.
Това в „дума„ го прочетох,наистина и аз бях забравил за съществуването на този „орган„ изглежда ми направо апокрифно:)
Aria, благодаря за бирата, макар и виртуална, много навреме ще ми дойде след снощи, уффф:))

Борис Тодоров каза...

Кой ще я зачете тази подписка?
Кмета се гушна с комунистите, другите правят глупост след глупост.
Аз и приятели бихме го гътнали с огромно лично удоволствие.
За да не ощетим ни общината,
ни държавата - ще го направим за наша сметка, но тук на кой ли му пук...

ekaterina vitkova каза...

Не си само ти, който си се чувствал така. Много сме...:)

Никола Рачев каза...

Доста крайна позиция, Hinkoff. Поздравления за това, че все пак си намерил сили да гласуваш, но в крайна сметка не е казано, че Сините трябва на всяка цена да победят. Че Костов увърта, лъже и преекспонира истината - това е факт. Както е факт, че той е един много лош човек, жаден за власт, алчен за влияние, сянка на отминало величие. Въпреки всичко Синята идея не е мъртва, първо защото тя НЕ се олицетворява с Иван Костов, второ, защото това е партията с най-политически грамотен електорат. Първото управление, което, въпреки хилядите обвинения, започна да съзидава. Както и да го гледаш - събарянето на мавзолея си е чисто съзидание с обратен знак.
Поздравявам те за активната гражданска позиция, но ниския резултат не е нито наша вина, нито изобщо нечия - просто от "Колелото на късмета" ни се падна различен победител...

Rosen Hinkov каза...

Никола, позицията ми въобще не е крайна, а обективна. Резултата от изборите е показателен, „синята идея„ умира, бавно но сигурно. По време на управлението на Костов, тази идея беше съборена на легло, първоначално болна от лека ДС вирусна настинка, после настинката премина в тежък корупционен грип, а накрая вече и в неудържим злокачествен тумор, чийто метастази под формата на разни партийки се размножиха по агонизиращото и тяло. От идеята остана само синьото. От милионните митинги и избиратели, до мизерните 250хил. И това не е края. СДС предстои да се разцепи или мултиплицира. Костовата партия се превръща в някакъв елитарен или псевдо елитарен кръжок с неизвестно каква цел.
Всъщност, прав си, идеята все още е жива, но тя е в душите на онези хора които бяха по митингите, които свалиха Виденов и които вярваха в едно честно и почтенно управление когато дойде Костов на власт, едно управление, което ще ги задържи в страната им, като им даде възможност честно и почтенно да работят и живеят според европейските стандарти. Така както идеята се реализира в Чехия и Унгария. В Англия, няма емигранти от тези страни и това е покзателно, че там нещата са ОК.
Вярно е че това управление започна да „съзидава„ както казваш, но каквото съзидаваше с едната ръка,с другата внедрени и доброволни лапачи разрушаваха, за да отворят път за „царя„. Както и да е, това вече са предъвкани лакърдии.
А относно мавзолея, не си прав. Тази сграда можеше да се запази и да се използва за нещо. Музей на комунизма например, на всичките му страхотии, абсурди и смешности. И не за поклонение на вярващи комунисти пред останките му, а за назидание, поука и забавление. Или да се използва за нещо друго. Ама не, селянина с динамита трябваше да ДЕМОНСТРИРА сила. Тази сграда е символ на част от Българската история. Която не може да се зачеркне с черен маркер и да изчезне в небитието на цензурираните мисли на хората. Какъвто и да е Г. Димитров, той е част от нашата история, една лоша част. А и рядко в новата българска история има политик към който има еднозначно, безкритично тълкуване на действията му. Макат че За този не се отнася, абсолютен предател, мръсник и задник.
Но тези два паметника които споменавам, те не са част от тази история, мавзолея беше достатъчен спомен за нея и панелките също. Факта че Тези паметници още не са разрушени, само показва че все още сме под руския ботуш и не само икономически, както си мислят някой, но и политически. Дори на миналия девете септември, заместник президента поднесе цветя на чогунените чучела на монумента на съветската армия.
Ето какво трябваше да разруши Бакърджиев, а не мавзолея. И аз се чудя защо!? Една от причините е, че в България е По-лесно да рушиш и плюеш върху родната си история, пред очите на зяпналото стадо, отколкото да я защитаваш, тази история и достойнството на страната си, като разрушиш символите-паметници на чужда държава, доказани окупатори и бандите. И ако забелязваш, нито една партия вече не „обелва зъб„ за целостта на тези паметници в центъра на двата най-големи български града, което е много обезпокоителкно.