07 юни 2009

БЕЗОБРАЗНА организация на гласуването в Избирателната секция на посолството в Лондон /със снимки/

В 12ч. на обяд пристигаме пред послството. На входа, по стълбите и по тротоара на булеварда се беше натрупала тълпа от хора. Българи, чакащи да гласуват. Още толкова, колкото отвън имаше и вътре. Опашката вървеше изключително бавно. Усещането че висиш на опашка пред някое Българско данъчно управлеие, Български КАТ, община или здравна каса, насред центъра на Лондон е препълнено. Препълнено с родна реч, недоволство и ...взе че заваля дъжд. После спря.
Защо е тази опашка? Защото се оказва, че има само една, единственна „тъмна стаичка„ в която да си избереш желаната бюлетина. Оказа се че някой хора дошли по рано, вече са пуснали жалба пред посланника по повод тази нескопосана, меко казано, организация. Имаше подписка в нейна подкрепа, на подписката, не на посланника. Подписахме се . След около час дойде ред да влезем в антрето, приемната или не знам какво си помещение с мраморен под и огромна делва с фалшиви червени рози в единия ъгъл. Ех, тези български рози-от пластмаса. Там седяха членовете на избирателната секция и въпросната Единственна „тъмна стаичка„ седеше там, под формата на един друг ъгъл заграден с някакво парче плат. Със съседа по опашка поискахме обяснение от Председателя на секцията, който се разхождаше мълчаливо насам-натам из избирателното антре с размера на класна стая от родно, градско основно училище, защо има само една „тъмна стаичка„. Преди да си отвори устата, някой му звънна на моб. телефон и той... изчезна!!! На мен пък ми дойде реда. Пуснах си бюлетината номер 11. А една от членките на избирателната секция, съжалявам че забравих да я питам как се казва, ме осветли ЗАЩО било така. –Защото каза тя, ВИЕ не сте, НИЕ всички чакащи на опашката имаше предвид, ВИЕ не сте се регистрирали предварително по ИНТЕРНЕТ на сайта на посолството за изборите, че възнамерявате да гласувате. Ние от къде да знаем колко хора ще дойдат!!! Аз зяпнах. / по неофициална статистика само в Лондон живеят минимум от 60 до 80 хил. българи. Това е един областен град с размерите на Ловеч или Ямбол/. За това, продължи назидателно тя, за следващите избори да се регистрирате. Ъхъ-рекох аз.–Да видим какво ще стане. И излязох, за да не правя излишна навалица.
Беше 13.10ч. Опашката на улицата се беше умножила.
Докато чакахме, доста хора още с пристигането си, като видеха опашката се обръщаха и си тръгваха. Но също така, доста повече хора се нареждаха да чакат, да чакат не по малко от час, а по късно вече, може би два.
Извод:
1. Нескопосаната организация според мен беше умишлена. Именно за да накарат хората, като видят опашката да си тръгнат и да не гласуват. Ясно е че тези които си тръгнаха, нямаше да гласуват за Комунистите или ДПС, техния електорат е твърд и една 2 часова опашка не ги стряска. Тези които, очаквано от организаторите на Лондонската избирателна секция си тръгнаха, са потенциални гласоподаватели за смяна на настоящия режим.
2.Добрата новина е, че изборите за Евро и Национален парламент все пак са отделно, иначе при тази организация и мудност и аз щях да се откжа да гласувам.
Другата добра новина е, че тези избори като не толкова решаващи за бъдещото управление на България, се оказаха добър тест, какво НЕ трябва да се прави, относно организацията на избирателните секция, в конкретния случай, на тази в Лондон. Тук Трябва да има поне три „тъмни стаички„ и използваното помещение в сградата на посолството,спокойно може да ги поеме.
Въпрос: - Защо представителите на опозиционните партии и по-конкретно имам предвид Синята коалиция, толкова безхаберно и ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО се отнасят към сънародниците си, гласоподаватели в чужбина и не заставят, ИЗИСКВАТ от Управляващите организатори по посолствата, да осигурят нормален начин за гласуване, а не да организират 30 метрови опашки?
Мога със сигурност да кажа, че Това е един хладен, не точно освежаващ, душ от страна на Синята коалиция, върху ентусиазма на привържаниците си.
Опашката в 12ч.
Вътре.
Опашката в 13,10ч.

2 коментара:

Деничка каза...

Здравей, коментарът ми няма да е свързан със статията, затова можеш да го изтриеш :)
чудех се от къде идва фамилията, защото мъжът ми носи същата (а не мисля, че е често срещана)
любопитно ми е :) да не се окаже, че сте роднини :))

Rosen Hinkov каза...

Ами, не знам Деничке. Питай го:))