19 февруари 2009

За GOLF-a

Всъщност става въпрос не за Volkswagen Golf, а за голф–а като „мръсен„ спорт и по–специално за Българският несъществуващ голф. А Още по– специално за намесата на държавата в лицето на А. Гагаузов, шеф на министерството на „устройството„ в този бизнес, туризъм, спорт или всичко това на куп, не е ясно. Най –вяроятно всичко на куп.
Отдавна се канех да напиша нещо по въпроса и все не знаех от къде да го започна, но взех че попаднах на блогът на http://theplamen.blogspot.com/ който е подхванал темата с разбиране. Статията му е озаглавена „Мръсен спорт„ http://theplamen.blogspot.com/2009/02/blog-post_17.html това е линка. Поста е интересен , коментарите също. Аналогията с „Кървав спорт„ /ама голф–а, ли/ филма на Ж. К. ван Дам предполагам не е случайна. А за мръсните пари в този „бранш„ аналогията е гарантирана с тайната на общественното и най–вече журналистическо мълчание.
Авторът на пост-а, Пламен, твърди че по начало голф–а е един НЕ екологичен т.е. „мръсен„ спорт. Докато голф предприемачите и правителството в „лицето„ или по–скоро в „гъза„ на Гъгаузов, твърдят обратното:– По екологично нещо до сега в спорта, и в туризма, и в бизнеса въобще, не е измислено.
Със сигурност! Ама Разбира се!!
Защо не е екологичен, обяснява автора на пост–а. Ами защото се изисква огромно количество вода за напояване например, а също така и незнайни количества хербециди и пестициди за подръжката на тревата чиста, без плевели , и които пестициди т.е. химикали, индиректно, чрез почвата, попадат в околните на голф игрищата питейни източници. Теоретично това е вярно. За българската голф, бизнес,турист и еко действителност това със сигурност е още по–вярно, не само теоретично.
Мисля че никой не би си представил дори, че държавата представлявана от упоменатото „лице–гъз„/две в едно/ и съдружникът съсобственник на едно бъдеще игрище, които са от листата на единственно заслужилите труженици на сърпа и чука, издънките на БКП и ДКМС/Гергов, Батков,Ганчев и др./ би изградил пречиствателна станция за филтриране на морска вода, да речем, ако въпросното игрище е край морето и да я ползва за напояване. Никой от тях не би го направил, нали!? Скъпо е. Има няколко възможности в такъв случай или да се изгради напоителна система до игрището от най близкият язовир или да се напоява с питейна вода, което е най вероятната възможност осъществима по нашенски. Както е известно, по Черноморието, българското,винаги е имало проблем с водата. По каква цена ще се плаща тази вода?! Ще се плаща ли въобще?! Или ще изкопаят една дупка и ще обявят, че това е кладенец с помпа и че напояват от него. Което е невъзможно. Какъв трябва да е дебита на водата на този кладенец за да покрие поливна площ от няколко хиляди кв. метра!!! Несъществуващо голям, според наличните дълбоки подпочвенни води в България. Защо пък да е невъзможно, веднага се реконтрирам аз, България е малка, но като бившата USSR, е страна на отдавна ограничените възможности за всички, с изключение на неограничените възможности за някой. Така че, ще се полива с питейна вода, което също е скъпо, но на кой му пука... за цената и за водата...Голф ще се играе тука друже, няма да играеме челик я. Ахъм.
За не екологичните химическите препарати. Ами да, не екологични са. Някой повече, някой по-малко, но все пак за всеки градинар е известно, че има сортове раиграс които са по устойчиви към замърсяване с плевели и не се нуждаят от активно пръскане и торене. Освен това, около ринговете на дупките се използва тревна настилка, като тази на стадионите. Естествен, лесно заменяем, тревен килим. Нямам предвид стадиони, като„Академик„ в София.
Всъщност това е най–малката част от екологичният проблем с голф–а – поливането и пръскането с химически препарати.
За инфраструктурните проблеми, като качество на пътищата, обслужване, голф асистенти и учители, все неща които най–вече липсват в България, просто не си струва да се говори.
Основният екологичен проблем обаче е в самото им съществуване и изграждане и този проблем е дефиниран съвсем ясно и точно от Пламен, автора на споменатият пост: „след апорта и "обещанието" за изграждане на игрище, земята става частна. И след като изринат терена, хубавко го напоят с отрови и се убедят в невъзвращаемостта на голфа, инвеститорите като стой та гледай ще вдигнат "VIP" "еко" "яхтен" "елитен" курорт на мястото.„

Именно, това е проблема и целта на поредната демагогия на „лицето„ две в едно, което е министър на устройството и на благото, както е на шайката голфъри. Това обаче, което твърди автора на поста със сигурност не е цялата истина.
Предполагам всеки който е пътувал по маршрута София–Бургас е забелязал едно голф игрище на разклона за Сливен. Това е пародия на игрище. От западната страна вече е заградено с ограда от бетонни панели изрисувани от съвестни графити /браво на момчетата/. Самото игрище е на равния кър , а тревата е като на пасбище за стада прегладнели овце, пожълтяла, на туфи и изсъхнала, такава каквато си беше преди 2-3 и преди 20г. преди да се построи или по скоро огради, това място. И сега, както и тогава, овцете няма къде да запладнят, просто няма ни едно дърво което да прави сянка. Когато минах от там, септември миналата год. видях двама души с мъка да тикат една количка с голф стикове сред жежкото пладне. Мъка. Предполагам за камуфлаж и срещу добро заплащане ги пускат да обикалят из полето. Мястото става единствено за практикуване на неолимпийския спорт, споменатия вече челик, който си е овчарска дисплина. Там , на този разклон няма нищо. Ни гора, ни море, нито река. Нищо. Отстреща и отстрани само няколко хангара на складове и промешлини сгради. Нови, трябва да се отбележи. А в далечината скалите на „Карандила„. Не смея да си представя какви ветрове веят през зимните месеци по това игрище. Сибирски и Напълно подходящи за голф.
Това игрище е една мистерия. Една от стотиците мистерии по източване на евро фондове, като този за „Развитие на екологичен туризъм„ например. Голф–а влиза в този сектор. Нещо е построено, направено криво ляво,показано, доказано и... парите прибрани. След като доказва неефективност,нерентабилност и незаслужаващо скъпа подръжка мистерията приключва. Няколко човека са прбрали по няколко стотици хиляди евро , игрището буренясва, някой се разхожда из него...остава само да видим какво ще се построи в най –скоро време на неговото място.
Ще дам друг пример в противоположна посока. Живея близо до едно голф игрище в северен Лондон, Hampstead Golf Club, /Hampstead се казва квартала/ и предполагам защото по начало тука доста си вали, разходите за вода със сигурност не са толкова огромни, даже и големи не са.Подръжката на тревата!! Освен да я косят май с др. не я поддържат. Не съм член на въпросния клуб, но като минавам покрай него изглежда доста приятен за разходки. Има си малки горички от стари дървета, хълмчета,полянки, езерца и изглежда като да е правен преди около 80–100г, но всъщност преди повече, създаден е през 1893г./когато пестецидите дори не са били предвидени да се появят/ и е с обиколка на трасето от 9 дупки. А клубната кръчма на която само черния покрив стърчи сред едни големи кипариси и дъбови столетници ти вика: „ела тука бе будала, пий няколко бири„ напълно си пасва с гористия пейзаж наоколо и богаташките къщи, повечето еврейски. Всичко изглежда така , както човек си мисли че трябва да изглежда един голф клуб...място за разходка на чист въздух, заленина, място за бизнес срещи /позната стажантка по право в голяма адвокатска кантора разказва, че трябва да ходи на курсове по голф, защото понякога при среща с клиенти се налага да се разхожда с тях по моравите и е малко тъпо да не знае даже от къде се държи „пръчката„ според нейния израз/ и най–обикновенни лакърдии засягащи прогнозата за времето. Освен това игрището е в града,само на 8км. от Бъкингамския дворец. И все пак, ако искаш да пиеш една бира, да се разходиш или да помахаш малко със стика, е задължително да си член, ако не на този, поне на някой др. клуб. Да си подходящо облечен, дори и за по бира. А ако преди това си играл, бирата се отлага за навън в близкия не клубен pub, ако не си смениш екипа. Цената е 30 лири за 18 дупки.За това смятам, че самия спорт като такъв, не е „мръсен„ но вече ПОБЪЛГАРЕН със сигурност става такъв.
20.02.2009
Зима е, криза е!!! Жалко! Няма тълпи от голфуващи пенсионери да ми позират за снимката демонстрирайки безразлично благополучие, а може да са в кръчмата, кой знае!!
П.С. Обикновенно като аргумент, предимство и сравнение за развитието на голф туризма в България се използва Испания. Че там било дори по–сухо, пo–горещо и не знам си още какво по–климатично зле било там, отколкото в нашата майковина... Както винаги се забравя, че има и една северна Испания, където климата не е по различен, отколкото в България.
1.España има пътища, обслужване и хора, които ние и след 20г. няма да имаме.
2. España има туристическа посещаемост от около 20млн. на година, както ниско бюджитни туристи каквито най–вече са посетителите в България, така също и много и средно богати туристи, каквито в България липсват , а те са потенциалните голф клиенти.
3. В España може да се играе голф и през февруари, в Андалусия или Каталуния, например. Нека някой си представи как Тайгър Уудс размахва стика всред снежната виелица край Калиакра.
4.Освен това España има високи подпочвени води, които действително и на практика се ИЗПОЛЗВАТ за напояване. Не само на голф игрища, а на лозя, паркове, овощни и зеленчукови градини.
5. España има не малобройна класа на богати хора и една многобройна сравнително заможна средна класа, която също е потенциален клиент на този спорт.
За Испания толкоз. За GOLF–а също, за сега
.

4 коментара:

Анонимен каза...

Ндей пипа голфа, блогър с блогър, че ще се сецнеш в кръста! Знайш как е - от 20-години насам, всички болшевики в Булгаристанския Съветски съюз, най са фенове на християнството, тениса на корт, а че от няколко години и на голфа!
Обаче! Днешната дата - 19-и февруари 2009-а, е историческа! Чешкият президент Вацлав Клаус, фрасна депутатите в Евроеврейския парламент в очите,
че са комунисти и тоталитаристи! Бравос! Чудех се къде да емигрирам, вече - не. Отивам си в Чехия! Там голфигрища не правят. А бирата е задължителна и отвътре, и отвън. Кхъ, другарки и другари, кхъ.

Анонимен каза...

П.С. Да не забравяме кой обеси Левски на тая дата/всъщност май на 18-и е било/, все пак...? Грешен отговор - не са турчулятя, не са. Изпадате в 19-а дупка и губите половин бира от нашето шоу!

Петя - Paty каза...

Това с голфа направо ми е болна тема.
Скъпо хоби за богати хора – то в България като гледам пълно с такива.
Преди година се преместих да живея в Копривщица - един от малкото запазени и оцелели градчета. Избягах, за да се върна при корените си, щото само така мога да оцелея. И каква ми бе изненадата като разбрах, че оглеждат терени за голф игрища. Тук в средна стара планина най хубавото нещо са планините й. Какви голф игрища, какви терени. Тук е само гора. Да ама не – ще привличаме чуждестранни туристи. Самия град е малка историческа забележителност, а те ще впечатляват туриста с голф – просто съм без думи. За сега няма развитие, но ако това се размине, следващото е още по безразсъдно- ще правим ски писти. В ниска планина- писта- поредното абсурдие или новото Банско.
Всичката Мара втасала – та голф ще играе – безумие и безхаберие

Rosen Hinkov каза...

Пати.Наистина това с голфа ,ако беше само смешно и абсурдно,щеше да е добре, но започва да става и опасно.Също като строителната епидемия по морето и ски курортите.Сега ще прихванем пък голф „варицала„ или по скоро „вариола„.
Копривщица и ски писти!!! Даaaa „варицела„ форевер:) Тя не беше ли в Средна гора Копривщица
Анонимен.
Те хората които правят най добрата бира в света има за какво да им се свали шапка, не само заради бирата.
А пък на Левски, Хаджи Иванчо Пенчович му е турил въжето и хич не е за чудене. Те турците са го уважавали дякон Игнатии, Бог да го поживи.