15 март 2011

Безплатни Уроци по Английски за Депутати - с Твоите пари

m Осемнайсет годишната ми племеница всяка сряда и петък ходи на частни уроци по английски. Всеки урок продължава час и половина. За всеки урок плаща на учителя по 20лв. Не получава касова бележка за тази покупка на английска, да го кажем, грамотност, но това е друга тема.
Като бъдещ кандидат студент който ще се явява на матура по въпросният език с идеята да изкара оценка не по-малко от 5 и след като е запознато с изискванията на българският образователен пазар, семейството смята, че тези уроци са крайно недостатъчни да се постигне желания резултат. Семейният бюджет обаче не може да си позволи по-големи разходи по това перо. За това се реши- ще се отделя повече време за самоподготовка вкъщи върху материала който се преподава по време на уроците и ... Точка.
В същото време, като съвсем прясна новина бълбукнала от сапунката която се разпенва по екраните на българските телевизори, се разбра, че Народното събрание организира безплатни уроци по английски за ДЕПУТАТИ.
Да, за ДЕПУТАТИ които искат да се запознаят с английският език от близо. Оказва се, че в Българският парламент има депутати които знаят английски повече от перфектно, а имено- могат правилно да кажат „фък ю“ с добре шлифован пакистански акцент, след което пак на чист английски да се извинят:- „сорри плийзз“ с модулации клонящи към нигерийското наречие. И в това няма нищо лошо. Лошото идва малко по късно. Както щедро ни информираха ТВ журналистите, единият от ДЕПУТАТИТЕ решил да се гмурне, безплатно, в дълбоките води на английската словестност или по-скоро да потопи пръст, за да пробва колко негостоприемно и студено е това ленгуидж море, се оказа член на комисията по външна политика към Народното събрание. Да, аз също се изненадах, че член на комисията по външна политика не знае поне английски! Но, отново ще кажа, това е друга тема, все пак човекът може би знае-руски, македонски, српски, български турски и др. международни езици, така че нека не избързваме със заключенията относно това, какви точни ги държи въпросният член в тази комисия.
Темата, проблемът, куесчънът всъщност не е само един, а няколко:
1. С какви пари народното събрание си позволява да организира безплатни уроци по английски за ДЕПУТАТИ !?
Според новинарската информация сумата платена от парламента за този курс е 90 хил лв. Без да съм финасист или юрист все пак съм чувал че бюджетът на Народното събрани е част от Държавния бюджет, който от своя страна се финасира с пари взети от всеки един от нас под формата на разни данъци, такси, лицензи, разрешителни и не знам си още кво.
Понеже не живея в България, но като редовен потребител на български стоки при посещенията си в родината, смятам че потребявайки стоки и плащайки задължителното ДДС начислено в цената на тези стоки, аз също внасям данъци на тази държава, така че имам право да питам. А и напълно споделям възмущението на тази част от моето семейство която живее в Бг. Така че въпросът е по- скоро от тяхно име. Казвам го в случай, че някой реши да оспорва правата ми на български данъкоплатец.
Още въпроси и преположения:
2. Защо моята племиница , като частно лице плаща 40 лв. на седмица за уроци по английски, а българският ДЕПУТАТ, който със сигурност взема заплата по голяма от месечния бюджет на 90% от българските семейства, получава тези уроци безплатно.?!
Този въпрос очаква някакъв морален и етичен отговор, но като погледна снимката в началото на поста, веднага се сещам, че е тъпо да задавам такива въпроси на подобни господа
Както знаем безплатен обяд няма. Тези уроци се финансират от бюджета с парите взети от хора и семейства, които са балами да плащат данъци и които същевременно харчат колосални суми за всевъзможни частни уроци, не само по английски!
3. Коя е фирмата, езиковата школа или там каквото е, с която е сключен договор за услуга на стойност 90 хил. лв?!
Криза е, на всяко часто езиково училище един такъв договор би дошъл като безплатен /до колко ли/ коледен подарък, нищо че все още не е дошла пролетта.
4. Кой, кой е- в страните по този договор? Става въпос за хората сложили подписите си под него и имената на инициаторите организирали това възмутително и НАГЛО /виж отново снимката/ разхищение.
....
Използвам случая с моята племеница единствено като пример за сравнение.


10 коментара:

Никола Рачев каза...

Добър и напълно резонен въпрос задаваш, но за съжаление отговор няма да получиш :(

Rosen Hinkov каза...

Не очаквам отговор Никола, но дори да има такъв, знам какъв ще бъде:- Резлизирани спестявания от бюджета на НС за миналата финанова година или нещо подобно:)

стикери за стена каза...

То всичко е от нашите пари...

Rosen Hinkov каза...

Имено, за това става въпрос, стикери...според мен това е най-обикновена кражба.

Valkocompany каза...

Напълно уместен пост, Роска .Дори в Бюрото по труда всяка преквалификация се заплаща.Да не говорим за частните училища за ускорено овладяване на чужд език.
А,че почти никой частен учител не издава касов бон за предоставена услуга е повече от ясно :)

Valkocompany каза...

Роска,извинявам се за офтопика.Старите шедьоври се намират в една база наречена THE CRITERION COLLECTION.
http://www.criterion.com/library
Там няма случайни филми. Претръскай я когато имаш свободно време.

Анонимен каза...

Писал си глупости, точно по български ми гледаш какво има в твоята паница и какво в на другите. Нищо лошо не виждам в повишаването на квалификацията на депутатите. Както и много фирми го правят безплатно за своите служители не виждам проблем и с НС да е така.

Rosen Hinkov каза...

На тая „фирма“ обаче, не те знам кой си, заплатите ги плащаме ние. Освен това в нея работят хора, който аз лично не бих назначил на работа. Просто позицията за която са „кандитствали за работа: изисква да знаят английски, немски ,френски или испански. Просто е, нали.

toni каза...

Ами от твоя и моя джоб,разбира се!
коли скрап

sea.woman каза...

Анонимен,изобщо не са глупости! Или ти си представител на споменатата прослойка и нещо не ти хареса написаното от автора?
климатици