11 януари 2011

бай Mангал feat бай Ганьо - поезия и проза


I-ва част- Проза
Онзи ден попаднах на неочаквана за мен гледка - оглозганите до голо, сякаш бездомно куче ги е ръфало, хълмове на Сърнена-Средна гора, които започват непосредствено над циганският квартал „Лозенец“ в Стара Загора. Навремето тези Хълмове бяха покрити с гъста борова гора. Сега са пустинни чукари, прилежно отгледани и култивирани от мангалската пасмина. Първо са били опожарени, и както налагат правилата в този бизнес, овъглените дървета са изсечени- някой за огрев, други за продан. Пътят към с. Дъбрава и Астрономическата Обсерватория който минава от там, вече не лъкътуши из тъмната борова зеленина и не ти се струва че града отдавна е останал далеч назад и че си потънал в сенките и аромата на планината и че не си някъде в парка, а в истинска гора и т.н....а, всъщност си изкачил едва около километър северно от стадион „ берое“.
Сега тези оръфъни хълмове са тъжна и безнадежна пустош по която бавно, като вирус, пълзят незаконите постройки на циганската махала, с вечно димящите си комини. Теренът е разчистен - остава да бъде напълно инфектиран със смрадливо циганско присъствие.Вляво и нагоре зад дървото, всичко това- съжалявам за лошата видимост, беше гора.


Тук също, останали са само десетина дървета. Заради мъглата не се вижда целият хълм в дъното-гол и безпомощен като разпилените между камънаците кокали на издъхнала от старост кранта. И пак заради мъглата, горе в ляво на снимката не се забелязват последните цигански къщи.
Ето ги, погледнати от обратната страна:
...къщите на творците на новите пустини пейзажи в България- циганите или бай мангалите, нека се придържам към заглавието все пак, които работят рамо до рамо с новите български бай ганьовци любители на продукцията на тв „планета“, силикона, бетона, изхвърлените през балкона фасове и боклук и Откровената тъпотия, която, сигурен съм, бъркат с понятието - „откровен, прям“ човек.Това са крайните постройки.

.......

II-ра част- поезия, която е и Поздрав
автор „братя Мангасрян“

„Хита на сезона!
За Бай мангал!

Бай Мангал не е вече във пандела.
Бай Мангал пие кафета със канела.
Бай Мангал знае 2 и знае 200.
Бай Мангал пак ще е на Манго – Феста.

Бай Мангал е първ на светофара.
Бай Мангал кара „Кадилак - Самара.”
Бай Мангал не чака много,много,много.
Бай Мангал със пънкари прави пого.

Бай Мангал е страшно печен тип!
Бай Мангал е на Чехов прототип.
Бай Мангал е следовател пандизчия.
Бай Мангал е на султана ибрикчия.

Припев:
Бай Мангал!!! Егати паура!!! (х2)
Бай Мангал, имаш ли???

Колко струва!?

Бай Мангал мисли за международното положение,
както и международното положение
мисли за Бай Мангал.

Бай Мангал е съмъскръчки бекенаф,
Бай Мангал е бекенаф на съмъскръчки!!!

Бай Мангал тренира черните барети.
Бай Мангал пилотира самоле-лети.
Бай Мангал днес ще излиза с танка.
Бай Мангал е правителството в сянка.

Бай Мангал много мрази терикати.
Бай Мангал консултира адвокати.
Бай Мангал притежава меки чувства.
Бай Мангал е за изящните изкуства.

Бай Мангал алкохол не консумира.
Бай Мангал хип-хопа продуцира.
Бай Мангал тютюна мрази да пуши.
Бай Мангал е кръстил тука трима души.

Припев:

Бай Магал ех да ти е** майката!“
......

Последният стих е поздрав за циганската етническа група обитаваща България, изключенията - винаги малцинство разбира се, да не се обиждат. А така също, поздрава се отнася и за българските бай ганьо, образът на които е маркиран набързо малко по- горе, между снимките в този пост.
......

Може би трябва да се поеме някаква инициатива по повторното залесяването на тази местност, но като се замисля, съседството с циганите обрича идеята предварително на провал.1 коментар:

Ирония Идиотова каза...

Да се залесят отново местата? Кауза пердута.И двата вида байовци напредват бавно, но славно за жалост:(