05 август 2010

Хай Гейт - гробището


Highgate Cemetery Photo Отдавна се каня да напиша нещо за този квартал и най -вече за гробището. Понякога се налага да минавам от там, покрай гробището, не през него и ...тъй.
Хай Гейт се намира в северен Лондон на типичен за района хълм, възвишение, баир, а може и хил. Едно от разклоненията на „Северната“ метро линия го свързва с ценралната част на града от 50-те г. на миналия век, до тогава хорaта са изкачвали пеш или с каруци въпросният хил. Това е долна Лъжа естествено- имало е трамваи и автобуси ролс ройс обслужващи редовна линия до квартала.
Ако човек разполага с достатъчно пари да си купи къща или апартамент в Хай Гейт, които да му предоставят изглед към половината град, понеже има къщи които не предлагат подобна гледка, а гледката включва: -Парламента, катедралата „Сейнт Пол“, небостъргачите на дъ Сити и Канари уорф, Лондон ай, кулата на Бритиш телеком, Тауър бридж, отатък Темза кулата на Кристъл палас, при ясно време което не се случва често, на югоизток могат да се видят поляните на Гринуич. С повече късмет може да се мерне и Ламанша, което всъщност е малко вероятно. Та, ако човек иска да вижда през прозореца на всекидневната, спалнята или терасата всички тези монументални забелижителности все едно са в краката му, препоръчително е да разполага поне с 1 млн. паунда излишни необоротни средства. Ако случайно няма толкоз джобни, ще се наложи да ипотекира доходите на евентуалните правнуци на децата си- ако е човек като мен разбира се.
Скъпичко е в Хай Гейт

Това е част от гледката към дъ Сити през януари-за съжаление апарата ми няма опция за панорамни снимки.
Освен че има чудесен изглед към централен Лондон, кварталът е известен и с някой личности които го обитават-от време на време. Клайф Оуен, Тери Гилиъм, Боб Хоскинс, Джорж Майкъл, Пиърс Броснън, Гери Холоуей и доста други подобни
В случая ще се спрем на някой от обитателите на кварталното гробище. Те са там завинаги.
Вход 5 паунда, за деца до 7г. безплатно.
Не се майтапя. Гробището е туристически обект. Една от малкото платени забелижетелности в Лондон.

Highgate Cemetery - Karl Marx's Tomb Kарл Маркс- автор на „Kапиталът„ и „Комунистическия Манифест“. Евреин- от Германия и като всеки евреин му е намерил лесното да се оправя с капризите и сексуалните недоволства къде на махмурлука, къде на жена си, къде на мързела си. След дълго лутане из дебрите на социума, философията и Европа, най -сетне в Париж среща един балък в лицето на Фридрих Енгелс-фабрикант, който да поеме издръжкатана него и семейството му в Лондон и да го погребе в Хай Гейт.
Наскоро гледах филма „Иван Кондарев“ много добър филм на българското кино-производство 1974 г. Действито се развива през 20-те години в малко градче. В началото на филма има една сцена с диалог между А. Горчев „Кондарев„ -бъдещ професионален революционер и комунист и К. Паскалева ..забравих как се казваше персонажа ѝ. В тази сцена те са млади и може би влюбени:
Той-„ Ще ходя да следвам право в София“
Тя -„Аз не мога да дойда. Трябва да работя“.- Жената тъче китеници, кво да прави!
Той :-„Е, може и по-късно да дойдеш нали някой трябва да ме издържа докато уча“
Край на цитата.
Така че, карл маркс, иван кондарев, владимир илич, гоце първанов, сергей станишев и останалите, не само в миналото комунисти, винаги чакат някой друг да работи за да ги издържа, да им плаща сметката- това е част от сюжета на тяхната идеология. И не ми казвайте, че евреите не мислят по същия начин.
Ще спомена само Едно от еврейските правила на мислене и поведение:-„Да, аз съм богат евреин, аз съм милионер, търгувам с диаманти от цял свяt, но....- тук има едно много важно „но“- това че съм богат не означава че трябва да ми личи.“- И пътува евреинът милионер, не с бентли или ролс ройс към офиса , а с автобус номер 82 от Темпъл форчънс към центъра на Лондон -пуснал мазна брада до кръста върху омачканата риза, нахлупил широкополата черната шапка и чете малко книжле с цитати от тората на иврит цял час докато стигне в блиндирания си офис на Бонд стрийт. Когато влиза, трийсет служители се изправят на крака да го посрещнат и т.н. Но, това е друга тема наистина да не се отплесвам.
..........

File:Douglas Adams' gravestone.jpg
Дъглас Адамс- писателят известен с надписът който светва в очите на шашнатия след разрушаването на Земята от вогоните Артър Дент, когато за първи път взема в ръце „Пътеводител на галактическия стопаджия„ - надписът гласи:-DONT PANIC ....и всичките му продължения.
Към тях трябва да прибавим „Дърк Джентли-Детективска холистична агенция“ и „Дългият тъмен следобеден чай на душата“.
Неповторими произведения.
.............


Малкълм Маклърн-продуцент на „Sex Pistols“ и „New York Dolls“. Почина тази година на 8 април. Някой твърдят че именно той е „кръстникът„ на пънка. Това е катафалката с която преминава за последен път през любимият му Камдън таун по пътя към гробището на Хай Гейт.
Заедно с Вивиан Уествуд отварят първият магазин-студио за пънк и алтернативна мода с името „SEX“ на Кингс роуд в Челси през 70-те. Още си работи.
................

File:Faraday Michael grave.jpg

Това което знам за Майкъл Фарадей без да прелиствам укипедия е, че на негово име има наречена мерна единица -„фарад“. Какво измерва и за какво служи нямам представа, предполагам че е нещо свързано с електричеството. Надявам се ако има читателите на блога инженери и физици да разкажат нещо повече за този учен.
...............

В гробището е погребан и подполоковникът от КГБ/ФСБ на Русия-Александър Литвиненко. Както е известно доказано е че е облъчен с плутоний 210, след което умира. Предполага се че е убит по нареждане на президента Путин. Една от възможните причини за убийството е книгата му „Лубянската престъпна групировка“. Само месец преди смърта на Литвинеко, на 23 октомври 2006г в Москва е застреляна журналистката Анна Политковская.
Случайно съвпадение най-вероятно.
................

И няколко снимки.





Highgate Cemetery



..................


The Exterior from the car park
В тази църква- зад нея започва гробището, е погребан Самюел Тейлър Коулдриж. Автор на „Кубла кан“ и „Балада за старият моряк“. Последните 15 г. от живота си Коулдриж прекарвa в дома на доктор Джеймс Гилман в Хай Гейт -в неизвестно колко успешни опити да се лекува от опиумна зависимост. От там насетне не е написал нищо повече- за съжаление. Тези лечения се оказват доста вредни понякога.
Къщата в която е живял се намира на стотина метра в дясно от църквата-някъде имах снимка, но не мога да я намеря. Сюжетът на поемата за старият моряк се явява като част от развръзката при разгадаването на мистериозното убийство в спомената вече книга на Д. Адамс „Дърк Джентли-детективска холистична агенция“.
Освен това да не забравяме и едноименото парче на Iron Maiden от албума „Live after death“



5 коментара:

september-silvia каза...

много интересна пуликация и информация,благодаря за което:)

ekaterina vitkova каза...

Tia sa se uredili na hubavo mjasto - da si gledat tozi prekrasen grad...Ne sum chela nishto na Adams osven Patevoditelite, shte vzema da potarsia i drugite neshta, koito spomenavash.

Valkocompany каза...

Яко и култово място :)
А Дъглас е един път :)
Време е за СОХО :)

plamenj каза...

интересно. обичам гробища с история. може някой ден да стигна и до хай гейт. приживе де :))

Rosen Hinkov каза...

@Силвия- моля за което и пак заповядай насам:)
@Екатерина-не са зле, стават за четене:)
@Валка-сохо е в твоя бранш, така да се каже. Скоро не бях ходил нататък, но днес минах от там-и да ти кажа не е това което сигурно си мислиш,сохо вече е един предимно гей квартал. Така че.. не знам дали ще ти хареса:)
@Пламка-аз сколасах да я свърша тази работа с хай гейт ама още колко много неща има които бих искал и които надали ще успея да видя- приживе:)