12 май 2010

БНТ...„Т“ - Като Турция



Я да видим сега в коя държава живеем?!!

Сядам в около 4 след обяд да си изпия бирата, щото цял ден съм косил едни ливади в двора, който пък е буренясал защото никой не живее там. Трева до кръста. В къщата също никой не живее, освен плъховете и молците, но все пак имаме телевизор.
Защо плъховете не са изяли телевизора!?
Не знам.
Телевизора хваща единственно БНТ на черно бели снежинки и то като му е кеф.
Говорим за село Шипка.
Та сядам да си пия бирата загорка на дървената маса върху бетоната плоча в недовършената кухня и ми обявяват че тутакси ще ми кажат новините в 16ч. българско време. –Ех викам си малко новини, малко News. Я да видим кво става по света. Стига с тоз баир, златни кубета, селски живот и косачки.
Наливам си бира в чашата. Чаши имаме все още, не съм ги строшил.
Доволно изпружвам крака.
Излиза логото за новини на БНТ и си викам:- Е, тук съм. Аз съм човека който трябва да бъде информиран.
В този миг На екрана се яви някаква жена с руси коси и започва да говори на език който не разбирам.
Единстевената дума която разбрах беше Булгаристан.
Говореше на турски.
Тук свърши поезията с бирата и с новините!!!
........................................................................................
Колкото и да е тъпо ще попитам. Къде се намирам?
В България или в Турция!!
И като сравнение.
Нито BBC си позволява да излъчва новини на Уелски или Шотландски.
Нито Испанската национална телевизия има новини на Баски или Каталунски.
За тази цел споменатите провинции си имат отделни локални телевизии които се излъчват от Билбао и Барселона.
България къде се намира?
В Анадола в Диарбекир или на Доган, на Путин, на Обама или на майка си в г.за. Което е най-вероятно в крайна сметка?!!
....................
Все пак спрях телевизора и си изпих бирата на двора под асмата.

6 коментара:

Никола Рачев каза...

Предполагам, че като си пуснеш телевизора в праймтайма и видиш по 3 телевизии 3 симултанно предавани турски сериала, ще получиш спазми.

Иван Христов каза...

Доволен съм, че не гледам БГ телевизия, макар че имам възможност със сателитните програми. Иначе съм на 100% съгласен с теб.
Бъди здрав и си пий "Загорка"-та под лозата, аз също я харесвам, но тук където съм, се задоволявам с "San Miguel".
Поздрави!

kiara каза...

И аз като вас не гледам телевизия, но последния път, преди години, когато съм попадала на новините на турски, те не продължаваха максимум 10 мин. Е, признавам си, не се дразня от 10-минутни новини на турски и не виждам проблем. Не мисля, че е редно да се сравняваме с другите, все пак сме в България и е добре да имаме предвид културните и др. различия.
А че Доган и ДПС са проблем е безспорно, но това е проблем на политическо ниво, жалко ще е да се поддадем да много бройните провокации и да го пренесем на друго ниво.
Поздрави :)

Rosen Hinkov каза...

Киара, въобще не съм съгласен че не трябва да се „сравняваме с другите„“. И това е един основен проблем на българите в личен, социален, политически, управленски и т.н. аспект. Желанието на българина за уникалност, за неповторимост, за българност да речем, се изразява в това да открива всеки 10 години топлата вода за първи път и да си измие кирливите крака. В това време другите вече карат локомотива и надуват свирката. Това качество на българите е уникално с тъпотията си, с нищо друго.
За новините на турски! Тези новини са абсолютно излишни, те не са информациони, нито журналистически в тях няма нищо новинарско, те са израз на политически инфантилизъм и надупване пред доган и турция.
И защото аз пък смятам да се сравнявам с другите пак ще дам пример с Испания. Както е известно испанците имат огромен проблем с ЕТА-баската терористична организация, почти ежегодноо в страната има поне един атентат извършен от тях. Но испанското правителство не прави национална новинарска емисия на баски или еускера, за да сме точни. Просто в тази провинция, на локално ниво със съдействието на местнотно управление се илъчват два ТВ канала, един на испански и един на еускера.
Същото трябва да се направи и в България, в районите със смесено или преобладаващо присъствие на българи говорещи турски и изповядващи исляма да се направят локални кабелни канали И на турски език, освен на български
Как и по какъв начин ще се финасират и разпространяват си е техен проблем.

kiara каза...

Напълно съм съгласна, че е добре да се сравняваме с другите или поне с тези други,чиито пример ни харесва. Съгласна съм и,че желанието НИ за уникалност е плод на желанието да си измием кирливите крака. Не съм съгласна да говоря в трето лице за българите. Защото съм отрасла с тези "българи" и малко или много съм част от тях, независимо дали ми се иска или не.
А относно удържането на различията при сравнението, следвам твоя пример. За щастие не сме Испания, тук си нямаме ETA и се надявам и занапред да е така. Това, вярвам, че ще съгласиш, е съществена разлика и на мен ми харесва.
Ще се опитам да съм максимално ясна. Тука няма нито етническо, нито религиозно противоречие - живеем с тези хора от много години и до скоро (т.е. няколко години) това беше ок.
Сигурна съм, че повечето български турци нямат нужда от новини на български и са ок да имат (някои райони сигурно имат) свои местни новини.
Т.е. искам да кажа, че създаването на новините на турски е вид политическа провокация, на която малко хора се вързаха. А от известно време има обратна провокация (от същите хора), на която се надявам да се вържат още по-малко хора.
Извинявам се за дългия пост, все пак това е твоят блог :)

kiara каза...

Имах предвид "нямат нужда от новини на турски", наистина е неволна грешка.