03 февруари 2010

За българските „звезди“, слънца...и джуджета..

Всъщност заглавието е следното:
„Български звезди събраха над 500 хил. лв. за Хаити„

Това е заглавие от уважаваният в-к „Дневник„
Само ще цитирам, понеже и на този вестник покрай новата власт му покара жълто край устата.

„Над 400 000 хиляди лева е сумата, която е събрана към 22 часа на телефон 1021 в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити„
„Над 150 журналисти, актьори, музиканти, политици, посланици и представители на големи компании се събраха, за да призоват заедно гражданите да помогнат на децата на Хаити„

И ще продължа с цитатите, но само на някой коментари под тази статия, всъщност само на моя коментар иначе може да наруша нечие авторско право.

„Това е пародия.
Известно е че всички български т.н. „звезди„ се финасират от българската олигархия, за да не кажем мафия. /България няма нито демографски нито финансов потенциал да създава „звезди„ има 3 млн. реално оскубани потребители/ Мафия, преведено на български език ще рече организирани престъпници от името на държавата и с нейна подкрепа. Това включва и съдебната власт която феодално и по семейно му се развива и цъфти във всяки един районен съд.Та тази мафия в лицето на всички налични в момента партии и партийки, които се финансират от самата нея и създадени от самата държава/не е ясно вече къде е държавата - къде олигархията, това е параграф 22 колкото и банално да звучи/ и те цъфтят и връзват.Известно е също така че тази олигархия/мафия/ обезличи и разграби самата страна, територия, пространство наречено България и я докара до състояние на една бананова република, досущ като Хаити.
Ами нека си зададем следния въпрос! Ако ние бяхме на мястото на Хаити и беше ни тръшнало едно земетресение, дали точно Хаити щеше да се втурне да ни помага и да прави томбола в наша чест и за БОГ да прости?„

При положение че нашите, български изоставени деца измират в домовете за сираци, че кой знае колко възрастни хора се крият по панелните дупки и измират като мухи от студ и т.н. ...това наистина е пародия на милосърдие.
Да не говорим за разминаването от 100 хил. лв. в заглавието на статията и следващия текст. Това е нормално. 100 хил. лв. са си просто едни жълти стотинки.

И мамка му, накрая като пример ще дам победителката от „X factor„ UK za 2008г. аналог на българското мутровизирано недоносче наречено мюзик идол, която само за две седмици след като спечели конкурса имаше продадени над 1 млн. копия на финалното си парче.

Някой да е чувал българска „звезда„ да има такива продажби.

7 коментара:

Анонимен каза...

Хмм, нещо не те разбрах. Протестираш срещу българската мафия/олигархия/държава или срещу събирането на пари за Хаити. Или по-скоро агитираш за дарения за българските деца и пенсионери и да си купуваме повече албума на мюзик айдъла?

Rosen Hinkov каза...

Не кой знае колко сложно за разбиране стига човек да чете по внимателно. Ства въпрос за пародията, като преобладаващ начин на живот в България.
1.Изкуството се финасира в големия си процент от пари за „пране„ или анологичен бизнес.
2. Мюзик айдъла е пародия, също както и българските „звезди„ са пародия на т.н. звезди тъй като надали някой има повече от 10 хил. продадени диска на албум или песен. Мюзик айдъла в случая е споменат само като пример и нищо повече.
3. Да, първо и постоянно трябва да се организират такива мероприятия за подпомогане на българските изоставени деца и въобще за деца в нужда и за възрастните хора.И след като сме им осигурили едни приблизително нормални условия за живот и видим че можем да си го позволим, едва тогава да помагаме и на други деца в нужда от др. държави. Някой да е чувал някога Хати да пращала хуманитарна помощ на някого? С какво нашето икономическо положение по-добро от това на Хаити?
Правителството се оказва че ще изпрати някаква символична помощ, както е и редно в зависимост състоянието в което се намира държавата и това е съвсем достатъчно. Освен това , за всеки един SMS от изпратените ще бъде платен ДДС, плюс обичайнта печалба за мобилните оператори и т.н.
4. Да, колкото и както мога се опитвам да протестирам срещу безмислостното ограбване на обикновенните българи от една група хора , но това вече е друга тема.

Zvetanka Shahanska каза...

Подкрепям напълно написаното в статията и всички точки от отговора към анономен. Отношението тук към болни, възрастни, деца е потресаващо безхаберно и лицемерно. Нямам думи от възмущение.
Лек и приятен уикенд:)

kiara каза...

Благодаря за поясненията, макар че въпросите ми бяха по-скоро провокативни :)
Съгласна съм до голяма степен с написаното от теб, но с малки забележки.
1. Това, което се финансира с "пари за пране" в никакъв случай не може да се нарече изкуство. Малкото хора в България, които се опитват да правят изкуство, не се финансират от никого и е чудно, че все пак има някакви опити да се прави нещо.
2. Мюзик Айдъл е пародия, която е възможна, защото има аудитория за нея. И разбира се, че никой не си купува албуми на бг звезди, защото такива няма. Има някакви екземпляри, които ги дават по телевизията, а както знаем това е много престижно тук.
3. За да помагаш на деца или възрастни в нужда, едва ли ти трябва някакво специално мероприятие, особено звезден смс формат. И да, има нещо сбъркано във факта, че повечето от нас виждат мизерията всеки ден, но когато Ани Салич им каже да изпратят смс, те го правят и са спокойни, че са помогнали. Не го разбирам това. А помощта за Хаити е просто ПР, това е ясно на всеки. Но си мисля, че хората, които са изпратили смс-и са същите, които редовно си изпращат и за кампанията бг Коледа.
И последно по тази точка, струва ми се малко тъп принципът "Те няма да ни помогнат, защо да им помагаме ние?"
4. Хубаво е, че се опитваш да защитиш нас, обикновените българи, но няма как да стане, докато самите ние не израстем. Защото твърдо вярвам, че всеки народ си заслужава управниците. И докато основното ни забавление е да псуваме управляващите, докато си пием ракийката и гледаме МА, нещата няма да се променят.
Последното е образно казано :)

Стана малко дълго, извинявам се :)

Rosen Hinkov каза...

Няма нужда от извинения:))
Поста също е написан в такъв вид именно за да провокира въпроси, а не да определя диагнозата на проблема.
а относно SMS-те и обажданията рекламирани от салич, нещата се оказаха, не само пародийни, но съвсем фалшиви,граничещи с измама. Ако искаш виж този линк и ще разбереш за каква злоупотреба с хорската наивност и състрадание става дума.
http://sulla.bg/2010/02/04/1278.html

kiara каза...

Благодаря за линка, макар че е ясно, че тези кампании разчитат на наивността на хората. Хубавото е, че все повече хора се опитват да защитават правата си, когато са излъгани. Имам известен опит с КЗЗП и там има хора, които наистина си вършат работата, макар и доста бавно, заради всички административни тромави процедури.
Но се радвам, че макар и бавно, начинът на мислене тук се променя :))

ekaterina vitkova каза...

Чудех се защо нещо ме спира да пратя SMS. Сега вече знам...:)