30 септември 2009

„СТАЯ за МЕДИТАЦИЯ - MEDITATION ROOM„

Има един емблематичен за родината навес. Този навес е покрит с тенекия. От онази поцинкована тенекия с която се покриват селски кокошарници, временните тоалетни на някой строежи и свинарниците за битови нужди.
Навеса е издигнат пред единия от двата входа на сектор „Заминаващи„ на Лъскавия, Модерен, Нов, Терминал 2 на летище София. Този вход към летището, всъщност е един от изходите на страната. Като се абстрахираме/бррррее/ от присъствието на навеса поставен пред входа-изход, някой може и да си помисли, че все пак на тръгване от България, най-сетне ще попадне, може би,в поне малко европейска обстановка виждайки от далеч ЛМНТ2.
Заблуждава се естественно. Въпросният навес е направен с определена, не толкова естетическа цел. Когато падне някое парче ламарина от огромната стреха на покрива, понеже тенекиите на покривната ламперия така майсторски са направени, че переодично да падат. Та падайки, да не би случайно да обезкостят или направо да обезглавят някой пътник.
Интересно защо пред другия вход няма такъв навес! Ами няма, защото той просто е затворен. Другият вход не работи. Защото ако работи и пред него трябва да има подобен навес. Защо да се охарчват хората. Цяло летище построили, то вече се разпада, за какво да го загрозяват още повече..!!
Въпросният, широк 2,5 метра навес, който е нещо временно, паянтаво и с формата на курник, стои там вече втора или трета година и през него минават или по скоро, бавно и с мъка се промушват всички „заминаващи„ клиенти на летището. Под този навес непрекъснато има тълпа от пушачи, най-вече наши сънародници, плюс задължителните две пушещи ченгета. Те винаги са там , нали са на смяна и винаги са набутани в навалицата- да се „отъркат„ в европата, да изпросят някоя цигара или да надуват мускули пред девойките. А пък ти, докато с пъшкане се промъкваш през тълпата помъкнал куфар или два, с идеята да се добереш до въртящата врата на входа и влезеш във фоаето, се чувстваш някак виновно под неодобрително-преценяващите погледи на пушачите /аз също съм пушач/, нарушаваш им кефа демек:-„ Абе, дека е тръгнал тоя /тая/ с тия чамадани да се бута тука из хората, нема ли от де другаде да мине„!!! И все пак, когато най-после влезеш Там, във фоаето, те очаква огромна табела, която категорично заявява, че Наистина, няма лъжа и измама, НОВОТО летището е построено с пари от еди кои си еврофондове, най-вече за да:- „...се премахнат видимите граници в стандартите между различните страни членки на ЕС„. Сигурен съм, че летящите из въздуха парчета ламарина желаещи да те гилотинират, не са включени в тези стандарти и навеса с вид на цигански бидонвил и обитателите му, също не влизат в тези сметки, ама хайде холан, кво толкоз, нали така!!
Впоследствие се оказа, че не съм прав да подценявам българското желание за „изравняване на стандартите„. Сега ще стане ясно защо!!
След като минавам граничния контрол и влизам в т. н. „безмитна зона„. Правя една излишна обиколка из магазините, да мине времето. Излизам и за първи път от толкова години обикаляне по летища, забелязвам една от сините указателни табела висяща от тавана. Стрелка и стилизираните фигурки на две бели, гологлави човечета. Едното не можем да го сбъркаме, то изобразява жена, нали има нещо триъгално от кръста на долу, пола естественно- пола от тръстика или слама. Начина по който стърчи встрани дава повод за такова заключение. Другото човече обаче няма нищо, никакви дрехи. Ни пола, ни панталон, дори шапка на главата няма, стои там голо и безполово редом с жената и след като няма даже папионка или мустаци, по навик решаваме че е мъж /тук вече войнстващите и не толкова феминистки и разочарованите от мъжете жени, могат да ме потупат по рамото/. Под тези фигурки съвсем очаквано има надпис:- „Тоалетни –Тoilets“. Отдолу обаче, на същата ярко синя табела има още един съвсем НЕочакван за мен бял надпис:
„СТАЯ за МЕДИТАЦИЯ„- „MEDITATION ROOM„!!!!
Вместо точка, в края на това откровение, следва една стилизирана фигурка на ...На, не знам какво. На човек в поза на молитва. Но не в поза „лотус„, както се очаква за едно медитиращо лого, а по-скоро на човек застанал на колене...
Бях изненадан, признавам си. До сега не бях срещал указания за съществуването на подобни помещения из други летища. А може би не съм обръщал внимание- рекох си.
Религиозната загриженост на управата на летището ме... развесели и респектира.
Тръгнах в посоката указана от стрелките, намерих тоалетните, но медитейшън стаята не видях. Върнах се и попитах някакъв служител , който стоеше под същата табела, къде точно се намира тази стая. Той каза, че за първи чува за такова нещо, ама да съм питал някоя от продавачките в онзи там магазин. Попитах и се оказа, че да, ето я къде е, там отзад, обаче е заключена и ако искам да...такова там, ей сега ще извикат някой да отключи. Благодарих за готовността, но отказах, няма нужда, самолета ми след малко излита, ще „таковам там„ по-късно!!!
Зачудих се! Защо стая за медитация, а не стая за молитва. И на кой всъщност му е притрябвала такава стая!!!
Ако някой иска да медитира, той може да го прави навсякъде, наличието на специална стая или нейната липса, за него не са проблем. Дори край медитиращия човек да преминава карнавала в Рио, гей парад или пък дори да се намира сред урагана и крясъците на метъл концерт, това не би трябвало да пречи на концентрацията му.
За християнската молтва, също не се изисква специална стая или параклис, човек може да си я каже докато пътува в автобуса, самолета или докато си пие кафето, загледан през прозореца.
Мюсулманите!!! Дааа. Може би за тях е изобретена тази стая и логото подхожда. Те имат нужда да се проснат на пода, да си изуят обувките, да си постелят килимчето и да правят метани половин час.
Но защо в „стая за медитация?!!!

7 коментара:

Петя - Paty каза...

:)
Е как да е, ние нали сме известни с етническата си толерантност:) Като се стъпи на нашето летище трябва веднага да се види и знае. И ето ти стая за ....медитация (това направо си е комикс)
Храма е вътре в нас и не ни трябват упътващи табели,ама това едва ли го знае, тоя дето е измислил стаята за медитация.:)
Абе пак сме първи.....къде другаде си виждал такова нещо:)
А на теб: добре се завърнал!
(в блоговото пространство имам впредвид)

Анонимен каза...

хаха, верно ли е така бре, човек!?! кво да кажа - то само летището ни да беше така...

а за мюсюлманите също не е необходима стая за медитация, молитва или квото е там, защото те само трябва да определят къде е изток, да си изуят обущата и да се нагъзят на килимчето, независимо дали са в чакалнята, на ливадата или в тресавище. интересно - когато се набуташ в някаква стая как ли ще определиш накъде е изток?!

batpep

hinkoff каза...

Петя, Батка/батпеп/! Хелоуу, значи!
Забавна тема е тази с медитейшън сървиса:))
Петя, за храма както казваш само ще уточня, че той не е само в нас, а и навсякъде около нас. Ако човек иска да поприказва с личния си Господ, може да го прави навсякъде.
Батка,тенкю за уточнението с изтока. Абсолютно вярно, тази одая няма никакви прозорци. Влезеш ли вътре и край, вратата остава единственния ориентир.
Аз все още продължавам да умувам върху това проникновенно безсмислие, понеже едва онзи ден се сблъсках с него. Като измисля възможно най-тъпата причина, която би могла да накара някой да измъдри тази глупост. Ще споделя.
Предполагам , че тогава ще съм най-близо до истината за съществуването на този...медитейшън руум:)
А и който иска, може да участва с предположения и идеи.

Анонимен каза...

относно навеса - освен за пушене вероятно идеята е и да има къде да си вържеш коня ако вали;

относно стаята за медитация - абе, това да не е некъф резервен кенеф? щото вкъщи аз там си медитирам..

batpep

Bla каза...

О, кенефът е идеален за медитация, да. :)

ekaterina vitkova каза...

И аз не знаех за гонва чудо на сървиса...А представяш ли си да влезнат няколко души от различни религии и да искат да я ползват едновременно :))

hinkoff каза...

Честно казано, това беше първото, което и на мен ми хрумна. Един евреин, един мюсулманин и един „свидетел на Йехова„ заедно в тъмната стая.
Като сюжет за къс разказ става, но иначе...даже и по една бира няма да могат да пият заедно преди да се скарат. Няма да имат време. Току виж, залисани в религиозни постулати и взаимно шамаросване, самолетите им отлетели без тях:))