01 април 2012

ТОАЛЕТНА ЛИ!? НЕ граждани, просто КЛОЗЕТ

В продължение на години всякакви енергийни, икономически, финансови, политически и не знам още какви специалисти се изказаха, изходиха, изхождат и Ще се изхождат „pro“ и „contra„ строежа на АЕЦ Белене. Между всички тези кУрифеи и титани/тигани/ на мисълта имаше много, най-вече неофициални изказвания и коментари от по широката прослойка наричана за кратко - „куцо и сакато„ или за още по кратко „бг. население“. Естествено то няма възможноста да се изходи по въпроса от екрана на някоя телевизия или пък не дай си Боже му разрешат референдум. То си дискутира темата и без разрешение из интернет паяжината.
От позицията на куцото и сакатото, на истинският български патриот на маса, от името на специалиста, както казва едноимения филм, по всичко, ще се изкажа и аз. Общото между АЕЦ Белене и темата която съм си заплюл да подхвана е, толкова, колкото когато споменеш за “гьол“ в който са удавени някакви си милиарди и когато кажеш клозет - е единствено звуковата асоциацията за шльопване на нещо тежко от високо в локва вода.
Темата е тоалетните на Централна Автогара София /ТнаЦАС/. Ето какво пише за тях в сайта http://neseriozno.tumblr.com/post/628276798 от преди 2год. когато може би са открити въпросните тоалетни:

„Европейска работа
Централна автогара София, входа за тоалетните. Няма вече лелка със салфетки, вече има автомат! Услужливата чистачка ти помага да се оправиш с него: първо пускаш стотинки (или банкноти!), после натискаш бутон “1”, влизаш през турникета, вършиш работата с удоволствие, после натискаш черния бутон да излезеш. Ултрамодерно.Но защо в България безплатните обществени тоалетни все още са рядкост (за разлика от по-изостаналите като часови зони държави) за мен остава мистерия“

-Мдаа. -както казва някой когато е привършил думите или просто няма какво да каже. Наистина европейска работа. Ултрамодерна, но както винаги позакърпена с тел от тук- от там, че да не се разпадне на парчета.
В самият репортаж веднага се набива на очи едно типично българско, да го наречем, психосамотачно раздвоение на професионалната личност и нейните задължения:- „Няма вече лелка със салфетки, вече има автомат! Услужливата чистачка ти ПОМАГА да се оправиш с него“.... Както навсякъде в Европа- хирургът взема рендето и отива да свърши работата на дърводелеца- да оправи и напасне някоя врата. Дърводелецът както си му е редът-запрята ръкави, нахлупва бялата шапката на майстор готвач и набързо забърква един миш- маш в ресторант на някой „Хилтън“ да речем.
По същия начин и чистачката е сложена да помага на клиентите да се оправят с автомата, а не да чисти и подържа тоалетната. Напълно професионално и съвсем по европейски-всеки върши нещо дето не му е работа или още по- зле, освен своята, да върши работата и на някакой друг... в случая на някакъв си автомат.
Това е факт, онзи ден се сблъсках с него- уморена, но не и „услужлива“, а изнервена жена над средна възраст стои до апарата - обяснява сигурно за хиляден път и без да чака резултата от обясненията, натиска бутон с N 1 от още 10 възможни бутона които не се знае за какво служат. Хората бързат, пускат стотинки, тя натиска 1, хората едвам се промъкват през въртящия се турникет /турникет е съоръжение от три метални тръби които се въртят- отброява числото на преминаващите през него, все още се среща по метро станциите в някои градове/ ако имат куфар, може да се наложи да платят още 50ст. и за него, понеже това чудо e доста по- тясно от дадените като пример метро турникети и дори куфар за ръчен багаж не може да премине през него, трябва да го вдигнеш и да го пренесеш над съоръжението.
Така че, и да не си с куфар, а с размерите на миниатюрен сумист надали ще имаш рядкото щастие да „източиш водата на рибките“ с Удоволствието обещано от репортажа по горе, в ТнаЦАС. По скоро нямаш шанс, просто ще бъдеш дисквалифициран, не можеш да се промушиш през турникета. Вероятно това изобретение е било проектирано за метрото в столицата на Чингиз хан- Улан Батор, но и там им се е видяло малко и са го пробутали „гратис“ на някой софийски общински съветник.
И все пак, ако си много на зор, ще трябва да потичаш по бул. „Мария Луиза“ и да се оглеждаш къде да пуснеш „една вода“ или да отидеш до ЖП гарата за да търсиш къде и как да приключиш с този уж елементарен проблем в Столицата на една, наричаща себе си туристичиска държава. Надявам се, че не са много хората приключили с Удоволствие проблема в крачола, но това са само надежди.
Защото, да не забравяме за излизането от ТнаЦАС - то е придружено с условието да натиснеш черният бутон, с който отново оперира същата чистачка. Но, както казват любителите на бридж белот ...шах и терца едновремено. „Изход“ и „Вход“- за мъже и жени е от едно и също място, през турникета мутант!!! Опашка на входа от 10 човека и още толкова от другата страна, на изхода – по средата апарат и изнервена жена в синя престилка, на която, не знам колко часа и е работната смяна, но наистина и съчувствам как се оправя в тази лудница.
И така, пита се за какъв ...чвор, е турен този уред или по скоро урод, на вход-изход за тоалетната при положение, че му е необходим оператор. Логично е в такъв случай да се назначи още един човек който все пак да чисти и да сменя хартията в тоалетната....
Не съм краен идеалист и не споделям анархистичната идея за безплатен клозет, но все пак...сменете тази бракма, моля. Пак сложете апарат, нека пак отчита броя на посетителите/предполагам е нужно за националната статистика и сигурност, а и арендаторът ще е гарантиран, че служителката не крие от оборота, заради което всъщност е цялата тази акробатика/ но нека като пуснеш стотинките тази въртилежка се завърта автоматично без да се налага да натискаш разни бутони. И нека изхода бъде отделно от входа, с най обикновена метална бариера, като в супермаркетите, която да се отваря само на излизане и нека не е автоматична с фотоклетка, защото в 20 от 30 работни дни, сигурен съм, ще е развалена. Нека просто като я бутнеш с тяло, се отваря и затваря след клиента. Толкова ли е сложно!!!!
А ето какво пише в сайта на ЦАС и за тоалетните, между другото:-„ В сутерена на сградата се намират технически съоръжения, санитарни възли, автоматична телефонна централа и машинни отделения за асансьорите. „Над партера, на първия етаж в сградата работят ресторант, кафене, казино, книжарница и магазин. В двата края на етажа има осем тоалетни и други две за инвалиди“.

Трябва да кажа че входовете на споменатите ОСЕМ !!! тоалетни на горния етаж са преградени с въженце, може би от самото им създаване, на което е окачена табела от амбалажна хартия с надпис „не рЪботи“. Така че, тях въобще не съм ги виждал.

Всъщност, не виждам и кой знае каква връзка между ТнаЦСА и АЕЦ Белене. Никаква връзка.

2 коментара:

Plamena Markova-Koleva каза...

Едно време поне ти разваляха парите, ако имаш по-едри, давах жетон и така се влизаше. Сега ако имаш 50 ст. на по-дребни или по-едри пари, се сблъскваш с проблем.

Като един виден турист да се изкажа - тоалетната на ЖП гарата е по-хубава. Поддържана, сравнително чиста и без никаква автоматика :)

Rosen Hinkov каза...

Това е мн. добре Пламена, за ЖП гарата говоря, все пак има алтернатива наблизо-не знаех:)))