27 февруари 2011

3 март или 16 април - Национален празникМисля да поизтупам от праха един стар пост от преди 2 г. и понеже наближава национален празник, надявам се да предизвикам дискусия по въпроса за неговата „националност“.
.....
Пази се от мълнии и светкавици, придружени с гръмотевици.
Ако не са придружени, още повече да се пазиш.
И от напрежение се пази.
Ниско и високо.
Волтово, може и ватово.
Моят вкус е развален. Съвсем се развали щом „Havana club” с тоник и малко черешов сок не ми доставят предишното удоволствие.
Съвсем неакадемично и полу-интелигентски мисля да се изкажа по въпроса за празника.
След като празнуваме 3 март като национален празник, съвсем останах без вкус напоследък. Направо се обезвкусявам, обезличавам, ослепявам, изчезвам от географската картата не само на Европа, но и на света. Изчезвам от деветата дупка на кавала- виждам , че мен на кавала изобщо ме няма.
И защо всичко това се случва Март месец, защо не Април да речем.
Защо трети март не може и не трябва да бъде национален празник?
Препрочитам „Строители на съвременна България“, преди това „Записки по българските въстания“, „Последните дни на Васил Левски“ , ще отбележа името на автора на тази книга инж. Димитър Панчовски и някой др. книги и известно време си мисля докато лежа или пътувам из метрото.
Ще бъда кратък, без претенции за изчерпателност по темата.
Руско–турската война от 1877–78г. се води с единствената цел Русия не да освободи България, а да заграби и колонизира територия принадлежаща на Турската империя - България.
По предварителен таен договор между Русия и Австро–Унгария, се е знаело че завзетите територии, при един евентуален успех на Русия, образуващи така наречената Сан Стефанска България, ще бъдат ревизирани от наличните към момента „велики сили“ които са дали съгласието си за тази война.
Договора не случайно се сключва на 3 март, рожден ден на Александър II.
След подписването на Берлинският договор се образува НЕЗАВИСИМО княжество България и автономна на Турция област Източна Румелия.
Защо?
За да се защити независимостта на България, а не да се превърне в териториалната си цялост „задунайска губерния“ управлявана от Русия. Идеята е България да бъде оставена сама на себе си и ако може, нека се обедини.
С този договор, Берлинския, Русия се задължава до 2 години да изтегли окупационните си войски от страната. България се задължава да изплати няколко милиона франка (колосална сума) като обезщетение на Русия за „услугата„.
Търновската конституция 16.04.1879г. подготвена за одобрение от временното руско правителство, но тотално окастрена в интерес на българската незвисимост от наистина НАРОДНИТЕ депутати, окончателно разбива илюзиите на Русия и на княз А. Дондуков като бъдещ княз на България, да вземат фактическото управлението на страната.
За княз е избран Александър Батенберг. След няколко години той ще уволни всички руски офицери от Българската армия и всички руски административни служители в министерствата.
Русия хич не е доволна и иска изплащане на споменатите милиони за „услугата“ !!!
1885г. Съединението. Единстевения противник на това обединение не е Турция, а... Русия. Под влияние на същата, Сърбия напада България. Турция, като „законен сайбия“, на Източна Румелия дори не си помръдва феса и под влиянието на Англия не изпраща нито един войник на границата, въпреки че трябва. Нали?
Победа. Съединение...ама не. Русия предизвиква военния преврат от 09.08.1886, чрез заплаха от нова война със Сърбия и окупация на България-два воени кораба изпратени от „освободителката“ заплашват да бомбардират Варна. По този начин се провокира детронацията на Александър Батенберг.
От тук на сетне, България в лицето на Стефан Стамболов и регентите е оставена да се оправя сама със себе си и с огромното количество русофили в страната, като братя Вазови, например /на мен „Чичовци“ по ми харесва, от „Подигото“, но нали не е писана в Одеса, не може.. /които дори пращат делегации в Петербург да молят тамошния цар да дойде и да „окупира“ (Д. Цанков) България, че да я спаси. От кого!!! От Българското правителство, разбира се.
И без да съм споменал до сега името на Левски, ще го спомена?
Защото, той първи е казал, че за да е независима- България няма нужда от освободител, защото той ще бъде новият и поробител, българите трябва да разчитаме само и единственно на себе си, без да чакаме някой друг да ни изрине кочината.
И е бил прав.
За това 3 март, не е ден на Българската свобода, а опит за ново поробване на България от Русия и рожден ден на някой си цар.
Като национален празник, документиращ юридическата национална самостоятелност и независимост трябва да се празнува 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
И „Havana club”.
И не забравяй че освен светкавиците, „подигото“, националния празник, Русия и USA също са „Denger of Death” за твоя живот.
И някой примери от ландшафта и урбанистичния дизайн на „независимостта“ сравнени с паметника на дякон Игнатий, Васил Левски като размер.
Сравнение:
Паметника на съветската армия, огромна свинщина на кочината насред столицата.
Композиция. Недосегаема. Много е артистична. Огромна и си тежи на мястото. По братски.
Онзи с чергилото наметнат насред Пловдив навръх тепето. Скромно държи съветски автомат в ръка и мълчи. Монументално недосегаем. Емблематичен.
Рецедиви с български пари.
Онази чиния, дето прилича на сандвич на макдоналдс и 45 метровият кур с петолъчка на върха на Бузлуджа.
Превърнато в Комунистическо Сборище, кебапчийнаца и безплатна загорка.
В сравнение с тези монументи, колко е голям паметника на Васил Иванов Кунчев (Левски)
Просто обесен.
Защо!?

6 коментара:

Ненчо Добрев каза...

Абсолютно си прав. Който е чел "Строители на съвременна България" знае това. Не случайно е била забранена за дълъг период от време.

Rosen Hinkov каза...

Така е Ненчо, продължаващата доброволна зависимост на Бг. от Русия е крайно нерентабилна за нас българите и С. Радев е анализирал мн. добре тази неизгодна сделка.

стикери за стена каза...

Така е ... няма какво ..

Анонимен каза...

Секоя българска емиграндска гад - да земе да дебне секоя болшевишка гад, дето е украла паре от България и ги арчи по странство, па да се осъди секоя болшевишка гад по местните закони, па да се земат парете, па да се доставят ЛИЧНО в България, па да се дарат ЛИЧНО на едно дете. Айде - приятно развитие!

svetlana stefanova каза...

neshto interesno, na koeto povecheto hora ,na koito go pratih, kazaha-,,ne moje da bade!!!,,
az vikam-moje moje

http://www.bgsviat.narod.ru/

служба по трудова медицина каза...

Абсолютно си прав